Президент США Барак Обама звинуватив Кремль у порушенні суверенітету України, реалізації міжнародної політики залякування. Але справжня велич, за його словами, полягає не в залякуванні, а в спільній роботі. І хоча Барак Обама «хоче доброзичливих відносин з Росією і багато вклав у них», попри це, американський лідер переконаний, що країни Заходу й надалі мають дотримуватися політики економічних санкцій стосовно Москви, поки вона в повному обсязі не виконає Мінські домовленості.

Мирне врегулювання конфлікту в Україні, Сирії та Лівії, а також проблеми міграції — саме ці теми здебільшого були в центрі уваги міні-саміту за участю президента США Барака Обами, канцлера ФРН Ангели Меркель, прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Камерона, прем’єр-міністра Італії Маттео Ренці, президента Франції Франсуа Олланда, що відбувся в німецькому Ганновері. А ситуація в Україні розглядалася крізь призму агресії проти неї Росії.

Президент США говорив також про численні глобальні загрози для світу. В цьому зв’язку Вашингтон прагне бачити вільну та об’єднану Європу, яка продовжує стояти за мир і процвітання людства, цитує слова Барака Обами агенція DPA. Але, щоб це сталося, він закликав країни ЄС розділити тягар відповідальності за ситуацію у сфері безпеки на континенті. Бо, на його думку, «Європа часто спочиває на лаврах там, де йдеться про її власну оборону». І закликав союзників по НАТО збільшити витрати на оборону до двох відсотків ВВП.

Лише на «стримування агресії» РФ Білий дім наступного року спрямує 3,4 млрд. доларів. Також Конгрес США має намір надати 150 млн. доларів Україні — на навчання вояків та екіпіровку національних збройних сил. 
Барак Обама поділився з європейськими колегами однією із головних цілей Вашингтона — «мати представництво у Східній Європі». Воно надаватиме підтримку союзникам у цьому регіоні.

Про необхідність такої структури американські експерти заявляли ще 2014 року, коли РФ анексувала Крим і надавала підтримку сепаратистам на сході України. Але останні події, зокрема, коли Росія проводила небезпечні маневри в Балтійському морі, знову висунули на порядок денний питання стримування дій Москви.

Президент США також порушив питання посилення східного флангу НАТО. Йшлося про те, що європейські партнери альянсу розмістять додаткові війська та техніку в країнах Балтії, Польщі, Румунії. А на саміті у Варшаві, запланованому на липень, НАТО має намір ухвалити рішення про нову місію і надіслати в такий спосіб сигнал східним партнерам, які закликають посилити присутність альянсу для стримування Росії.

Берлін.

 

 

 

На знімку: в рамках візиту Барак Обама й Ангела Меркель відвідали Ганноверський ярмарок.

Фото Xіnhua/Укрінформ.