«Механізми сприяння розвитку демократії територіальних громад Васильківського регіону та їх перспективи» — такою була тема круглого столу (на знімку), який відбувся у Василькові, що на Київщині. 

Його організатором виступив Васильківський офіс реформ у партнерстві з Офісом реформ у Київській області, Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи, Українським центром незалежних політичних досліджень, проектом USAІD «Громадяни в дії» та Українським товариством дослідників. Основними спікерами заходу стали: експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Іван Лукеря, менеджер проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Світлана Грищенко, міський голова міста Славутич у 1990—2015 роках, координатор Офісу реформ у Київській області Володимир Удовиченко, експерт Офісу Павло Остапенко та інші фахівці. У роботі круглого столу взяли також участь міський голова Василькова Володимир Сабодаш, голова Васильківської районної державної адміністрації Владислав Одинець, голова Васильківської районної ради Наталія Баласинович, Гребінківський селищний голова Наталія Збаращенко, селищні та сільські голови низки населених пунктів району, представники громадськості.

На засіданні зазначалось, що національною ідеєю України сьогодні має бути ідея, яка може об’єднати всіх: і пересічних громадян, і підприємців, і представників влади, а одночасно — і схід, і захід, і Крим. Ця ідея — українська держава. І основою, фундаментом української держави, наголошували промовці, повинно стати спроможне, самодостатнє місцеве самоврядування. Тож важливе завдання — знайти той оптимальний суб’єкт, який візьме на себе повноваження, ресурси і відповідальність і будуватиме ефективну систему надання послуг українцям.

— Дуже важливо зрозуміти, з чого треба починати, — сказав, зокрема, Володимир Удовиченко. — Фундаментальне питання — це територіальна організація влади. За його словами, сьогодні зростає критична маса не влади, а громадянського суспільства. Одним із переконливих свідчень цього є народження волонтерського Васильківського офісу реформ. На його думку, це дуже важливо, бо «за нас ніхто не знайде оптимальної моделі розв’язання проблем». Як вважає координатор обласного офісу реформ, слід активізувати пошук найбільш прийнятного варіанта з тим, щоб із змінами до Конституції отримати громади як юридичні особи, які матимуть можливість формувати свої влади і брати при цьому на себе відповідальність за те, як вони їх формуватимуть і як управлятимуть.

Як підкреслювалось у виступах, такий пошук — непростий. Але місцеве самоврядування, громадські інституції — на цьому шляху. Наголошувалось: обов’язково має бути Статут територіальної громади, а зібрання кожної з них, звіти голови не повинні бути формальними. Голова має бути лідером, стратегом, думати не лише про сьогоднішній, а й про завтрашній день.

На думку учасників круглого столу, цей захід став презентацією практично першого в Україні волонтерського офісу реформ, першим і важливим кроком до народження справжнього, ефективного, спроможного громадянського суспільства.

На завершення круглого столу було підписано Меморандум про співпрацю у реформуванні місцевого самоврядування між Офісом реформ у Київській області та громадською організацією «Ресурсний центр «Новий Васильків».

Фото надано Ресурсним центром «Васильківський офіс реформ».