Не лише в нас, а й у Польщі активно обговорюється потрійне призначення відомого польського економіста Лешека Бальцеровича радником глави нашої держави, представником Президента в Кабінеті Міністрів та співголовою єдиної Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні.

Різні коментарі можна прочитати у пресі та соціальних мережах. Якщо говорити про польські відгуки, то, заради об’єктивності, слід визнати, що є різні, але в більшості — з побажаннями успіху професорові Бальцеровичу в здійсненні української трансформації, а громадянам нашої країни — довіри, витримки і готовності максимально затягнути пояси задля змін на краще.
Сам Л. Бальцерович в інтерв’ю «Газеті виборчій», опублікованому вчора, повідомив, що не зауважив в українському суспільстві ворожого ставлення до іноземців на високих посадах в уряді чи в ранзі радників, а навпаки — зустрічається з надзвичайною доброзичливістю. Л. Бальцерович висунув також тезу, що з точки зору відкритості до людей із закордону Україна, може, перевищує Польщу..
Стан економіки нашої країни Л. Бальцерович пояснює у першу чергу тим, що після проголошення незалежності Україна «затягнула з проведенням радикальних ринкових реформ», в результаті чого отримала лише «частково ринкову економку, з великим втручанням держави та впливами олігархів». Якщо говорити про нинішній день, то ситуація, яку успадкувала нова влада, була така складна, що уникнути глибокої рецесії не вдалося. Також Україні довелося давати відсіч військовій і економічній агресії Росії.
Проте, за оцінками Л. Бальцеровича, не все так трагічно. Визнавши, що за два роки український уряд не зміг провести всіх реформ, професор навів список успіхів попереднього Кабміну: країну врятовано від бюджетної катастрофи (2014 р. дефіцит бюджету перевищував 10% ВВП, а 2015-го — знизився до 2-3%) за одночасного вагомого зростання видатків на оборону та формування фактично «з нуля» армії, уникнуто краху банківської системи та успішно переведено гривню на плаваючий курс. До речі, зауважує експерт, «якби курс гривні був стабільний, то крах був би неминучий». Рекордом Європи Бальцерович називає зменшення залежності від російського газу із 44 мільярдів кубометрів до нуля в 2016 році.
На запитання: «Чи переконуватиме він західних політиків, що Україна має шанс вийти з колапсу?» Бальцерович відповів ствердно: «Це базуватиметься винятково на фактах, а не на пропаганді». А факти слід показувати, бо «західні ЗМІ часто через лінощі чи внаслідок російських маніпуляцій» представляють ситуацію в Україні «в надто чорних кольорах».
Ділячись враженнями від спілкування із журналістами в Україні, Бальцерович зауважив, що «вони, як правило, очікують від нього тотальної критики того, що відбувається в країні». «Українські медіа, на відміну від російських, є дуже плюралістичними, дуже критичними щодо політиків і до теперішніх дій уряду».
Бальцерович також зізнався, що відмовився від посади прем’єра України, бо переконаний, що на чолі уряду повинен стояти виходець із країни. А створення єдиної Групи стратегічних радників — це вже його ініціатива.
Розповідаючи про вирішальну причину згоди на роботу для України, 
Л. Бальцерович наголосив, що вона очевидна: «Успіх демократичної України є дуже важливим для кращого ладу в регіоні Центрально-Східної Європи, що постав після розпаду Радянського Союзу, тому президент Росії Володимир Путін ні про що так не мріє, як про поразку Києва».

Варшава.