Нинішня криза в Україні почалася із застосування проти неї два роки тому Росією військової сили, заявив голова Комітету у закордонних справах Бундестагу Німеччини Норберт Рьоттген під час прес-конференції у Києві в рамках візиту представників парламентів держав-членів Веймарського трикутника (Німеччина, Франція, Польща). 

Він також закликав Київ робити усе можливе, щоб виконувати Угоду про асоціацію з ЄС і запобігати звинуваченням у невідповідності європейським критеріям.
Рьоттген не приховував, що на зустрічах із депутатами та прем’єр-міністром європейські гості піддавали і піддаватимуть критиці ситуацію у нашій державі останніх кілька місяців. «Боротьба з корупцією є найбільш важливою для майбутнього України. Тут є певне розчарування щодо виконання ухваленого антикорупційного законодавства. Владна верхівка має зробити рішучі кроки, щоби побороти корупцію», — цитує Рьоттгена DW.
Водночас глава Комітету із закордонних справ Національної асамблеї Франції Елізабет Гігу зробила акцент на необхідності прискорення українських реформ. Вона назвала особливо важливим реформування судочинства. «Це означає — не тільки просто прийняти нові закони. Необхідно впроваджувати в життя справжню незалежність судочинства», — заявила вона.
Крім того, європейські гості стурбовані буксуванням виконання Мінських угод та врегулювання ситуації на Донбасі. Норберт Рьоттген наголосив, що Москва й досі не виконала свою частину Мінських угод: «Росія має відвести важкі озброєння і демілітаризувати регіон, але вона не виконує ці свої зобов’язання. Україна теж має бути активною і ухвалити закон, який створить юридичне підґрунтя для виборів у східному регіоні. А проведення самих виборів — то вже інша справа», цитує  DW.

За матеріалами ЗМІ підготувала Юлія КІНЗЕРСЬКА.