Комітет з контролю за атомною енергетикою Японії дозволив продовжити експлуатацію першого та другого енергоблоків на АЕС «Тахама», яким уже виповнилося понад 40 років. Визнано, що їх стан повністю відповідає новим посиленим вимогам безпеки, запровадженим після землетрусу, цунамі та аварії на АЕС «Фукусіма» 2011 року.

Відповідно до нової системи регулювання, яку запровадили після аварії, експлуатація атомних реакторів має обмежуватися 40 роками. І тільки в окремих випадках, коли стан енергоблоків бездоганно відповідає всім нормам безпеки, подальшу експлуатацію може бути продовжено. Наступним кроком має стати дозвіл комітету на право використовувати ці енергоблоки ще двадцять років.
Однак для того, щоб реально перезапустити реактори на АЕС «Тахама» (їх було зупинено після аварії на АЕС «Фукусіма»), дозвіл має дати не тільки Комітет з контролю за атомною енергетикою, а й місцева влада, яка спирається на думку населення. А воно в більшості випадків проти.
Тим часом експерти та урядові чиновники, зокрема спеціальна дослідницька група при міністерстві економіки, торгівлі та промисловості, сушать голови над тим, як знайти можливість розширити місця зберігання радіоактивних відходів. Останнім часом з’явилася ідея захоронювати їх під «дном» моря, тобто в геологічних пластах на великих глибинах.
Проблеми із захороненням радіоактивних відходів різко загострилися після аварії на АЕС «Фукусіма». На території станції та в місцях, які зазнали радіоактивного забруднення, нині перебуває велика кількість відходів, котрі, як і свого часу в Чорнобилі, зберігаються в тимчасових могильниках.
Експерти вважають, що сховища радіоактивних відходів можна створити в 15-кілометровій зоні від берега, в геологічних пластах на глибині 300 метрів нижче від дна океану, підвести туди підземні траси. І переконані, що нинішні технічні та технологічні досягнення дозволяють зробити не тільки можливим, а й безпечним таке рішення. Чому саме в 15-кілометровій зоні? Та тому, що берегова зона є державною власністю, а отже, не виникатимуть проблеми з відчуженням території.
Уже впродовж року міністерство має намір визначити місця можливих глибинних сховищ. Щоправда, цей варіант, як стверджують у міністерстві, буде задіяно тільки тоді, якщо наземні проекти спіткає невдача.

Токіо.