Для розвитку оборонного потенціалу необхідно в найкоротший термін доопрацювати законопроект і прийняти закон про територіальну оборону, який у тому числі регламентуватиме зовнішній вигляд майбутніх Збройних Cил України. Таку думку висловив директор Центру досліджень армії, конверсії й роззброювання (ЦДАКР) Валентин Бадрак.


Цей закон має визначити способи й формат підготовки мобілізаційного резерву, що дасть змогу значну частину завдань покласти на місцеві адміністрації. На думку експерта, сьогодні проблема створення військ територіальної оборони занадто політизована. Мовляв, легітимізація тероборони гальмується через побоювання військово-політичного керівництва країни з приводу того, чи варто надавати органам місцевого самоврядування відповідні повноваження у формуванні й підготовці таких підрозділів.


Невизначеність щодо військ територіальної оборони гальмує доопрацювання й затвердження держпрограми розвитку Збройних Сил, перешкоджає визначенню офіційного курсу на створення професійної армії, і, як наслідок, віддаляє можливість для ЗСУ досягти здатності ведення ефективної безконтактної війни.

 

З ІСТОРІЇ ПИТАННЯ

 

На рівні державних інституцій було чимало спроб та пропозицій щодо створення дієвої системи територіальної оборони. Та намагань затвердити це на законодавчому рівні. Законопроектів, у яких пропонувалося так чи інакше легалізувати територіальну оборону в сучасних умовах, подавалося до парламенту кілька від різних авторів. Серед них були Сергій Мельничук, Ігор Мосійчук, Дмитро Ярош... 17 липня 2015 року подано й зареєстровано законопроект «Про територіальну оборону» авторства народних депутатів, які входять до міжфракційного депутатського об’єднання «Самооборона Майдану» під проводом Андрія Парубія. До цієї ініціативи долучилися Семен Семенченко, Антон Геращенко, Іван Вінник тощо. Щоправда, у серпні уряд подав свій законопроект з цього питання. Тоді він розглядався на засіданні парламенту, але з трьох спроб не набрав необхідної кількості голосів.