За час проведення АТО до центрів зайнятості Житомирської області у пошуках роботи звернулися 1993 демобілізовані військовослужбовці, які брали участь в антитерористичній операції, з них 322 працевлаштовані. Навівши ці цифри, директор Житомирського обласного центру зайнятості Ігор Іщенко зазначив, що серед областей України саме на Житомирщині найбільше учасників АТО, які потребують працевлаштування після демобілізації. Продовжують отримувати послуги служби зайнятості 1246 демобілізованих військовослужбовців.

Цього року на Житомирщині темпи працевлаштування воїнів АТО значно пожвавились: за неповні чотири місяці нинішнього року до роботи приступили стільки ж захисників, як в цілому у 2015 році — 161. Разом із тим на готовність учасників АТО приступити до роботи впливають як певні психологічні проблеми, що виникли після їх участі у бойових діях, так і відсутність вакансій з рівнем заробітної плати, який відповідав би рівню їхнього грошового забезпечення в період служби. Середній розмір оплати праці по області в розрахунку на вакансію у січні-березні становив трохи більше 1900 грн. До того ж 80 відсотків усіх вакансій зосереджені у міських центрах зайнятості, а значна кількість жителів області була мобілізована саме з сільської місцевості, де часто відсутні будь-які пропозиції роботи і навіть самі роботодавці.
— Якнайшвидше повернення в трудові колективи захисників України — пріоритетне завдання для фахівців обласної служби зайнятості. Це особлива категорія шукачів роботи, тому й методи сприяння їхньому працевлаштуванню також особливі: від проведення психологічних тренінгів, організацій ярмарків вакансій та особистих зустрічей з роботодавцями до індивідуального супроводу кожного такого безробітного навіть після влаштування на роботу, — сказав Ігор Іщенко.
Він повідомив, що для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці у 2015 році — 57 учасників АТО, а у 2016 році — ще 35 за направленням служби зайнятості проходили професійну підготовку у навчальних закладах області та на підприємствах-замовниках кадрів за професіями та напрямами: водій, тракторист, інженер-механік, робітник фермерського господарства, електрогазозварник, верстатник, слюсар-ремонтник, слюсар з експлуатації та ремонту газового устаткування. Ще 57 демобілізованих учасників АТО у період пошуку вакансії брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, що дало їм можливість отримати додаткове матеріальне забезпечення.
Демобілізованих орієнтують на започаткування підприємницької діяльності. Так, 26 учасників АТО отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для втілення власної бізнес-ідеї: вирощування свиней у приватному господарстві, виготовлення тротуарної плитки, ремонт житлових і нежитлових приміщень, надання послуг з деревообробки, транспортні, юридичні та інформаційні послуги.

Житомирська область.