Голова Верховної Ради Андрій Парубій провів зустріч із Головою Комітету в закордонних справах Німецького Бундестагу Норбертом Рьоттгеном, Головою Комісії у закордонних справах Національних зборів Французької Республіки Елізабет Гігу та Головою Комітету в закордонних справах Сейму Республіки Польща Гжегожем Схетиною.

Під час розмови він поінформував закордонних колег про ситуацію з впровадженням реформ в Україні, про боротьбу з корупцією та виконання Мінських угод. Зокрема, глава парламенту наголосив, що за існуючої активної комунікації та співпраці з новим урядом є перспектива проведення швидких і ефективних змін. «Ми налаштовані діяти у плані проведення реформ швидко і ефективно, — сказав він. — Щойно у ході засідання Національної Ради реформ за участю Президента було представлено детальний план із різних напрямків». Прерогативу, за його словами, надано співпраці з МВФ, завершенню судової реформи, реформі парламенту згідно з рекомендаціями, напрацьованими місією Пета Кокса спільно з українським парламентом. «Наступні два пленарні тижні будемо імплементувати більшість з цих рекомендацій», — наголосив Голова Верховної Ради, назвавши парадоксом той факт, що вперше за роки незалежності народні депутати конституційною більшістю мають спільне бачення розвитку країни. На його думку, вихід з коаліції деяких фракцій був швидше політичною дією, аніж ідеологічною. А. Парубій наголосив, що всі депутати відчувають відповідальність перед виборцями, перед країною. Тому, на його думку, були ухвалені закони, які стосуються євроінтеграції та питань національної безпеки. «Я сповнений оптимізму. П’ять політичних фракцій мають великий потенціал», — підкреслив він.

Очільник законодавчого органу подякував європейським парламентаріям «за підтримку в складний час, особливо у питаннях візової лібералізації та санкцій проти агресора — Російської Федерації». «Нам дуже важливо відчувати, що ми не самі. І ми розраховуємо, що санкції будуть продовжені. А для здійснення реформ у нас є велика політична воля», — зауважив він.

Голова Комітету в закордонних справах Німецького Бундестагу Норберт Рьоттген, визнаючи, що «всі європейські країни живуть від однієї кризи до іншої, які можуть навіть збігатися у часі», зауважив, що Європа хоче бачити Україну успішною і безпечною. Він визнав, що реформи в нас «йдуть складно, але є найважливішими, особливо у контексті боротьби з корупцією», і тому, за його словами, європейські країни продовжать санкції проти російського агресора.

Водночас Андрій Парубій зазначив, що Україна як одна з найбільших країн Європи має тяжкий спадок посттоталітарних країн, де кожна структура «просякнута» корупцією. На його переконання, проста заміна керівників правоохоронних структур не змінить ситуацію. «Правильніше і краще буде витискати корупцію з різних форм правоохоронної системи та створювати нові структури без корупції», — сказав він і навів приклад побудови Національного антикорупційного бюро. «Це займає багато часу, але без цього нічого не буде. Треба поступово замінити старі структури новими», — наголосив він, додавши, що цей шлях важчий і довший, але він є єдино правильним, на якому ми вже ухвалили та імплементували низку важливих антикорупційних законів, зокрема, про відкриті реєстри майна чиновників, електронні декларації тощо.

Голова Верховної Ради дав позитивну оцінку проведеній роботі в умовах непростих викликів, які стоять перед країною. Водночас, визнаючи, що маємо чимало сфер, де все ще є корупція, він назвав Україну «великим кораблем, який вже не повернеться назад».

Торкаючись питання виконання Мінських угод, Голова Верховної Ради визнав складність внесення змін до Конституції. «Ми повинні дослухатись до суспільства, — сказав він. — Наші хлопці помирають не лише за Україну, а й за весь світ, який опинився в умовах зруйнованої безпеки усієї міжнародної системи». Андрій Парубій підкреслив, що є прихильником мирного розв’язання проблем. Водночас він наголосив на проблемі, пов’язаній із значною кількістю внутрішньо переміщених осіб, яких налічується понад 1,7 мільйона. «Україна сама вирішує ці проблеми», — сказав він.

Народний депутат Ганна Гопко під час зустрічі наголосила, що зміни до Конституції майже нереальні через ситуацію з безпекою на сході. Вона запропонувала провести в парламенті обговорення питань про проведення виборів на окупованих територіях. «Ми маємо чітко розрізняти: поки не буде безпекової ситуації, вибори не будуть чесними і справедливими», — сказала вона.

Представники парламентів Німеччини, Франції та Польщі запросили українських колег до Берліна, Варшави і Парижа.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

 

Голова Комісії у закордонних справах Національних зборів Франції Елізабет Гігу, голова Комітету в закордонних справах Бундестагу ФРН Норберт Рьоттген, голова Комітету в закордонних справах Сейму Республіки Польща Гжегож Схетина.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.