Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко (на знімку), перебуваючи у складі української делегації в Європарламенті у Брюсселі, повідомила про початок третього засідання парламентського комітету асоціації. Співголовуючи на засіданні разом з Анджеєм Пленковичем, вона розповіла про плани Верховної Ради із виконання Угоди про асоціацію.

Зокрема, Перший заступник очільника українського законодавчого органу висловила позицію з приводу наслідків референдуму в Нідерландах. Україна, за її словами, «наполягає на трьох «ні» — започаткуванню нових переговорів про зміст Угоди; внесенню будь-яких змін до її тексту; подальшому зволіканню із набранням чинності цього документа. «Наслідки референдуму передусім стали викликом для Європейського Союзу, і ми сподіваємося, що Нідерланди та ЄС знайдуть якнайшвидшу відповідь на цей виклик», — підкреслила Ірина Геращенко. Вона подякувала Європарламенту «за підтримку українських реформ і захист суверенітету та незалежності, за публічно висловлену позицію про те, що санкції проти Російської Федерації триватимуть до повного виконання Угоди».

Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради закликала Європарламент і країни ЄС підтримати «список Савченко», щоб жоден, причетний до знущань над Надією, до її викрадення і ув’язнення не уникнув покарання. Вона також звернулася до колег із закликом «більше уваги приділяти порушенням прав людини в Криму, зокрема, в контексті знущань над кримськими татарами та заборони Меджлісу».

У плані безвізового режиму Ірина Геращенко висловила сподівання на призначення доповідача з цього питання з боку європарламентаріїв та на те, що дебати пройдуть позитивно для України.

Політик повідомила, що в наступному блоці дискусії обговорюватимуть питання невиконання Російською Федерацією і контрольованими нею бойовиками Мінських угод. «Ключову увагу приділимо безпековому і гуманітарному аспектам», — зазначила вона і додала, що «парламентський комітет асоціації — це хороший кадровий резерв справжніх професіоналів та євроінтеграторів». Так, у новий уряд від комітету делеговані Остап Семерак, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Тарас Кутовий, які, на думку Ірини Геращенко, докладатимуть максимум зусиль для виконання Угоди про асоціацію.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.