На Прикарпатті вшанували ліквідаторів Чорнобильської катастрофи та згадували тих, хто відійшов у небуття. Після віче-реквієму біля пам’ятного знаку «І мертвим, і живим, і ненародженим чорнобильцям Прикарпаття», заходи до 30-х роковин атомної трагедії продовжилися в Івано-Франківській обласній філармонії. За виявлену особисту мужність і героїзм під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, багаторічну сумлінну працю, активну громадську діяльність п’ятьох жителів області нагородили медалями «За заслуги перед Прикарпаттям».
До слова, 6 212 прикарпатців мають статус ліквідаторів або тих, хто постраждав від катастрофи на Чорнобильській АЕС. Для забезпечення їхньої соціальної підтримки з державного бюджету передбачено понад 12 мільйонів гривень, інформує наш власкор Галина БРУХАЛЬ.
Тим часом бійці ВСУ, що дислокуються на Луганщині, також узяли участь у вшануванні пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС. У шістнадцяти містах та селищах захисники Луганщини разом із керівництвом місцевих органів самоврядування, громадськими активістами та молоддю вшанували пам’ять постраждалих у результаті страшної трагедії.
Так, у місті Старобільську на мітингу-реквіємі перед членами громади виступив заступник начальника Групи цивільно-військового співробітництва оперативно-тактичного угруповання «Луганськ» підполковник Василь Гриців. «Та страшна трагедія змушує замислитися над тим, яким хитким може бути мир і спокій, і що немає нічого ціннішого за людське життя», — зауважив офіцер, передає наш власкор Павло ВОРОНЦОВ.
У Житомирі подвиг ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС вшанували мітингами скорботи, які пройшли біля меморіалів «Чорна біль» і «Пожежним, які врятували світ». Полковник у відставці Борис Чумак, який тепер очолює благодійний фонд «Пожежні Чорнобиля», 30 років тому керував пожежною охороною області, формував і направляв зведений загін до ЧАЕС. Він повідомив, що з 289 пожежних-ліквідаторів 107 уже пішли з життя, в інших проблеми зі здоров’ям.

Уже багато років ними опікується благодійна організація «Чорнобиль-Тюбу» з Японії. З цієї країни до Житомира прибула численна делегація — 21 чоловік. Виступаючи на мітингу, генеральний секретар «Чорнобиль-Тюбу» Масахару Кавата (на знімку) сказав, що після аварії на станції Фукусіма-1 японці ще краще розуміють, яке лихо спіткало 30 років тому Україну, тому продовжуватимуть допомагати.
Пам’ять ліквідаторів, які не дожили до наших днів, вшанували хвилиною мовчання. Була відслужена панахида, повідомляє наш власкор Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Фото прес-служби Житомирської ОДА.