На Луганщині конкурс на кращу опорну школу з урахуванням адміністративного реформування очікуваних результатів поки що не дає.

— Наше галузеве міністерство виписало занадто ідеальні умови конкурсу, — вважає виконувач обов’язків директора департаменту освіти та науки Луганської ВЦА Тетяна Ткачова. — Міністерство передбачає, що якась школа перебуває в центрі певної території, має зручні підвози учнів, у її округах по периметру розташовані маленькі школи 1-2 ступеня та ін. Але, враховуючи, що кожна територія України, у тому числі й Луганська область, має свою специфіку, деякі завдання конкурсу важко виконати. Хоча сама по собі ідея створення опорних шкіл хороша.
Хорошу ідею треба втілювати в життя. Департамент освіти та науки оголосив конкурс, провів необхідну організаційну роботу, розробив рекомендації. Але свої пропозиції дали тільки три території — Троїцький, Станично-Луганський і Сватівський райони, хоча ставка передусім робилася на об’єднані територіальні громади, яких в області поки що дві — Новопсковська й Білокуракинська. Але від них ініціативи не було. І якщо в Білокуракинській все ще обговорюють створення трьох опорних шкіл, то в Новопсковській навіть нічого не планують. А це, у свою чергу, заважає виконанню програми із забезпечення шкільними автобусами, яких потребує кожна із дванадцяти територій області. Реальна потреба регіону в цьому транспорті становить 38 одиниць, і ще 85 автобусів потребують ремонту. За державною субвенцією наприкінці минулого року в область уже надійшло 14 млн. грн. на придбання шкільного транспорту, що дає можливість за спіфінансування реально придбати 17 машин. За умовами конкурсу їх повинні одержати перш за все опорні школи. А їх немає.
З 1 вересня в області передбачається закрити або понизити ступінь 13 малокомплектних шкіл, де менш як 25 учнів. — Контингент учнів падає, — пояснює Тетяна Ткачова. — У малокомплектних школах діти переважно навчаються індивідуально. Такі школи отримують статус філії опорної школи, і в цьому випадку без шкільного автобуса не обійтися. 14 млн. грн. на автобуси уже є, й понад 11 млн. грн. виділяється на опорні школи. Потрібно поспішати з їх організацією. Але на місцях не квапляться ухвалювати рішення. У Новоайдарському районі, наприклад, зайняли таку позицію: можливо, ми й затримаємо процес створення опорних шкіл, але ми б хотіли познайомити громадськість, провести громадські слухання, бо батьки повинні знати про те, що відбувається в освіті. — Якщо громада думає про своє майбутнє, зацікавлена у своєму розвитку, реально дбає про підростаюче покоління, то буде зацікавлена, щоб опорна школа була, — підсумовує Тетяна Ткачова.

Луганська область.

ФАКТ

Середня вартість підготовки одного учня в загальноосвітній школі Луганщини становить у середньому від 13 до 15 тис. грн. на рік. Середня наповнюваність класів 48—49%.