Учора в парламенті відбулася зустріч Голови Верховної Ради Андрія Парубія із донорами програми USAІD «РАДА». За словами директора цієї програми Ігоря Когута, основним лейтмотивом такого нетрадиційного координаційного заходу стало обговорення викликів, на які доведеться відповідати законодавчому органу після урядово-парламентської кризи.

Наша країна проходить дуже важкий період, зауважив Андрій Парубій, наголосивши, що нині маємо, фактично, «парламент часу війни». «Нам доводиться одночасно приймати надзвичайно важливі рішення, які стосуються і національної безпеки, і реформування економіки майже в усіх сферах суспільного життя, й, водночас, проводити реформування Верховної Ради — запроваджувати новий стиль роботи», — сказав він.

«Дуже шаную відчайдушні зусилля, які ви надаєте для того, щоб Україна могла гідно відповідати на виклики сьогодення», — сказав глава парламенту, звертаючись до донорів USAІD «РАДА». Серед пріоритетів Андрій Парубій першочергово назвав реформування роботи Верховної Ради в цілому. Він вважає великим позитивом той факт, що вже напрацьовано комплексну систему змін спільно з Європейською комісією та місією Пета Кокса. «Ставлю перед собою ціль, щоб ці реформи якнайшвидше втілювалися в життя і ми змогли почати діяти по-новому», — сказав Андрій Парубій. За його словами, вже на найближчих пленарних тижнях народним депутатам запропонують розглянути перший законопроект із реформування Верховної Ради, який стосуватиметься змін до Регламенту. Запропоновані нововведення допоможуть працювати більш прозоро, відкрито та ефективно. Зокрема, планується передбачити більше пленарних тижнів протягом сесії, а також збільшити час для праці в комітетах. Мають намір запровадити й такий формат роботи, як нарада голів комітетів. Замість однієї години запитань до уряду, яку нині парламентарії мають у п’ятницю і яка, за словами А. Парубія, «досить часто має формальний характер», в оновленому Регламенті передбачатиметься три години в понеділок. «Думаю, зміна формату допоможе нам працювати більш ефективно, — зауважив він. — Цей законопроект фактично вже готовий. Я буквально в перші ж дні свого перебування на посаді провів ґрунтовну розмову з цього приводу з усіма головами фракцій. І попросив, щоб усі депутати ознайомилися із текстом цього проекту під час Великодніх свят. Маю амбіцію, щоб документ внесли в зал від більшості голів фракцій і груп, аби не було дискусій». Андрій Парубій висловив сподівання, що законопроект ухвалять якнайшвидше. «Важливо, щоб, говорячи про реформи, ми виходили на конкретні видимі результати», — сказав він.

Голова Верховної Ради назвав й інші пріоритети своєї роботи. Дуже багато рішень не приймаються виключно тому, що народних обранців просто немає на робочих місцях, вважає він. «Багато труднощів, які ми маємо, в тому числі й неперсональне голосування, є лише наслідком того, що депутати не ходять на роботу», — сказав глава парламенту, пообіцявши прийняти цілий комплекс заходів, щоб переконати колег діяти і працювати відповідально.

Перераховуючи проблеми, на які звертатиметься особлива увага, Голова Верховної Ради назвав закони, необхідні для співпраці з МВФ. Адже від цього, за його словами, залежить стабільність розвитку економіки. «Ми вже створили спільну з урядом робочу групу і розробляємо пакет найбільш важливих і термінових документів, які необхідно розглянути найближчим часом», — сказав він, закликавши експертів долучатися до цієї роботи.

Ще однією амбітною метою Андрій Парубій назвав завершення судової реформи. «Це один із найбільших викликів, які стоять перед нами, — наголосив він. — Маємо зміни до Конституції в першому читанні і була узгодженість — ухвалити три закони, які врегульовують різні сфери судової системи». Зміни до Основного Закону в другому читанні глава парламенту назвав «не простим рішенням, яке потребує 300 голосів». «Важко, але можливо, — сказав він. — Ставимо собі за ціль зробити це до кінця цієї сесії».

Водночас Голова Верховної Ради обіцяє не забувати й про підтримку сфери національної безпеки та оборони. «Упевнений, що план співпраці Україна—НАТО має стати для нас такою ж прерогативою, як план Україна—ЄС, — підкреслив він. — Бо без побудови сильної сучасної армії нам важко буде відповідати на загрози, перед якими стоїть наша держава». Андрій Парубій нагадав також про те, що в законодавчому органі вже почали реформувати систему охорони здоров’я. Він пообіцяв віддавати багато часу на цю галузь.

Підсумовуючи, глава парламенту висловив думку, що Верховна Рада має великий потенціал у співпраці з Кабінетом Міністрів. Мовляв, підстави так вважати дає той факт, що прем’єр недавно сам був головою парламенту, а багато міністрів ще вчора сиділи за «депутатськими партами».

«Маємо не прості завдання і не прості цілі, — підкреслив Голова Верховної Ради. — Важко буде з цими викликами справитися, тому дуже дякую за допомогу, яку ми отримували весь цей час і розраховую на подальшу підтримку наших донорів і партнерів. Сподіваюся, вона буде такою ж щільною, а наша співпраця — ефективною». За словами Андрія Парубія, успіх парламенту стане успіхом країни в цілому.

 

 

Представники Агентства США з міжнародного розвитку Джефрі Маєрс, Марат Кюрчевський та Тетяна Сіра.

 

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (праворуч) та керівник програми USAІD RADA Program Ігор Когут.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.