В Анкарі у вівторок перед будівлею парламенту зібралися більш як сотня людей, котрі висловили незгоду з пропозицією голови парламенту Туреччини Ісмаїла Кахрамана змінити конституцію країни й вилучити з неї дефініцію «світська» країна.

«У нас є релігійні свята, ми запровадили в школах обов’язкове віровчення. Чому наша мусульманська країна повинна відрікатися від релігії? У новій конституції не повинно бути такого поняття, як «світська» країна», — заявив Кахраман на конференції «Нова Туреччина й нова конституція», що відбулася у Стамбулі.
Його виступ спричинив гостру реакцію супротивників закріплення у конституції ісламу як офіційної релігії країни. Вони викрикували біля парламенту «Туреччина має залишитися світською». Поліції довелося розганяти протестувальників кийками і сльозогінним газом, кілька осіб було затримано.
Глава парламентської фракції керуючої Партії справедливості й розвитку Наджи Бостанджи поспішив запевнити, що відмова від світського характеру конституції, заповіданого ще Кемалем Ататюрком, «не стоїть на порядку денному». Однак заява голови парламенту про прийняття релігійної проісламської конституції багато хто назвав пробною кулею перед початком роботи над змінами до Основного Закону країни.
Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу повідомив, що найближчими місяцями уряд передасть до парламенту проект нової конституції, повідомляє турецьке інформагентство Anadolu Agency. Він закликав усі політсили країни долучитися до процесу створення «демократичної і плюралістичної конституції». Якщо парламент не прийме її проект більшістю голосів депутатів, то, можливо, в країні буде проведено референдум з цього питання.