Вашингтон не наполягає на конкретній даті проведення виборів на Донбасі і не прив’язує до цих виборів підтримку України, заявила вчора під час прес-конференції у Києві помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Вікторія Нулланд. 

Сполучені Штати прагнуть, щоб Мінські домовленості було якнайшвидше імплементовано, а мешканці Донбасу отримали право обирати своїх представників до органів влади. Але «саме своїх представників, а не маріонеток, нав’язаних Москвою, і на основі цього розв’язувати питання своєї мирної реінтеграції в українське суспільство», — наголосила Нулланд.
Вона також зауважила: США упевнені, що вибори повинні бути проведені у відповідності до українського законодавства в умовах безпеки, а також в умовах рівного доступу всіх кандидатів. А поки триватиме підготовка до виборів, місія ОБСЄ повинна отримати доступ до всієї території Донбасу. «Щодо міжнародної поліцейської місії, це обговорюється. Обговорюється, як забезпечити умови для виборців Донбасу, щоб вони могли проголосувати вільно. Є місія СММ ОБСЄ. Їй не завжди вдавалося виконувати свою роботу, тому питання додаткових заходів залишається», — додала вона.
Пані Нулланд також повідомила, що фінансова і технічна допомога Україні прив’язана не до виконання Мінських домовленостей, а до реалізації реформ, зокрема, судової, в енергосекторі тощо. Також вона підтвердила: за підсумками міні-саміту в Ганновері США, ФРН, Франція, Велика Британія, Італія мають спільну позицію стосовно того, що санкції проти Росії залишатимуться чинними, поки вона цілковито не виконає свої зобов’язання за Мінськими угодами.