В ООН закликали створити глобальний фонд допомоги ліквідаторам аварії на ЧАЕС — їхні медичні та соціальні потреби мають бути повністю задоволені. Про це заявила засновниця гуманітарного фонду допомоги дітям Чорнобиля Chernobyl Chіldren Іnternatіonal Аді Роше під час спеціального засідання Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, присвяченого 30-й річниці Чорнобильської трагедії, повідомляє «Голос Америки».

 

«Як і хоробрі герої Рятувальної служби Нью-Йорка під час трагедії 11 вересня, вони, ліквідатори наслідків Чорнобильської аварії, ці благородні і самовіддані люди, мають бути визнані і вшановані як герої, котрі врятували Європу та й узагалі увесь світ від ще більшої катастрофи... Тож мій найперший заклик до цієї Асамблеї в тому, що ці героїчні люди, ліквідатори, мають бути визнаними. І світ має започаткувати глобальний фонд, щоби переконатись, що їхні медичні та соціальні потреби повністю задоволені», — заявила Аді Роше.
Голова Генеральної Асамблеї Могенс Люккетофт підтримав ініціативу, зазначивши, що через 30 років багато постраждалих все ще у скрутних умовах і живуть в бідності.
Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що за своїми наслідками Чорнобильська катастрофа була найстрашнішою аварією на ядерній електростанції за всю історію. «Для сучасної історії України масштаби катастрофи можна порівняти лише із Голодомором 1933-го, Другою світової війною і російською агресією та окупацією 2014—2016 років. Україна вимушена протистояти російській агресії, і це впливає на ефективність подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а особливо трансформування укриття в екологічно безпечну систему», — цитує прес-служба ООН Єльченка. 
У багатьох країнах день 30-річної катастрофи відзначали покладанням квітів до пам’ятників, присвячених Чорнобилю, або ж інших меморіалів. Зокрема, в Парижі церемонія вшанування ліквідаторів аварії проходила під Тріумфальною аркою (на знімку).

«Франція не забуває всіх жертв цієї трагедії, і знову заявляє про свою солідарність із тими, хто досі відчуває на собі наслідки катастрофи. Франція давно, разом зі своїми партнерами по G7, мобілізована для того, щоб зробити Чорнобиль безпечним місцем. Ця країна, з сумарним внеском 178,2 млн. євро, є другим за величиною донором. Будівництво захисної арки пошкодженого реактора на Чорнобильській АЕС реалізується, зокрема, консорціумом двох французьких груп Bouygues і Vіncі», — повідомляється на сторінці у Фейсбук Посольства України у Франції.
Наша держава вітає в цьому контексті угоду, досягнуту в Києві міжнародними донорами, про додаткове фінансування будівництва пакувального та складського комплексу для відпрацьованого ядерного палива енергоблоків 1, 2 і 3 Чорнобильської АЕС.

Фото з Фейсбук Посольства України  у Франції.