21 квітня 2016 року в Інституті законодавства Верховної Ради України відбувся круглий стіл на тему «Актуальні питання соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей з урахуванням досвіду країн—членів НАТО», в роботі якого взяли участь представники парламентських комітетів, адміністрації Президента України, Міністерства оборони України, Міністерства соціальної політики України, Служби безпеки України, Національної гвардії України, наукових установ та навчальних закладів.

 

Відкриваючи вже третій цього року науково-практичний захід, який відбувається в рамках співробітництва Інституту та Міністерства оборони України, заступник директора Інституту доктор юридичних наук Артем Янчук наголосив, що питання соціального захисту і забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей потребують додаткової уваги та відповідних законодавчих механізмів їх вирішення.

Головний науковий співробітник Інституту законодавства Верховної Ради України професор Олександр Ярмиш у своєму виступі представив соціальний захист військовослужбовців як складову соціальної та оборонної функцій держави та передумову зміцнення обороноздатності України. На його думку, не варто відділяти соціальну та оборонну функції держави одну від одної, а самих військовослужбовців необхідно розглядати як громадян, які мають гарантований державою соціальний захист, з урахуванням специфіки покладених на них функцій.

Завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Тетяна Блистів зауважила, що питаннями соціального забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей опікуються Комітети Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення та у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. Промовець наголосила на необхідності продовження практики організації круглих столів із заявленої тематики.

Начальник відділу соціальної політики Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України Сергій Кучеренко зазначив, що держава має докорінно змінити наявну систему соціального захисту військовослужбовців, які мають отримати державні гарантії. Промовець також привернув увагу до гострих питань забезпечення військовослужбовців житлом.

У своєму виступі заступник завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Елла Ковжарова зупинилася на дотриманні трудових гарантій учасників АТО та їх пенсійному забезпеченні.

Увагу присутніх привернув виступ головного спеціаліста відділу соціальної адаптації учасників АТО та військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, Міністерства соціальної політики України Бориса Венгера щодо міжнародного співробітництва, спрямованого на сприяння соціальній адаптації військовослужбовців, зокрема, в частині створення в Україні системи адаптації військовослужбовців з використанням вітчизняного та світового досвіду.

Завідувач відділу соціальної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України доктор економічних наук Олександр Цимбал зосередився на напрямах удосконалення соціального захисту військовослужбовців з урахуванням досвіду країн—членів НАТО, зокрема Німеччини, Франції, Великобританії та США.

У дискусії також узяли участь начальник кафедри правового забезпечення гуманітарного інституту Національного університету оборони України імені Івана Черняховського полковник юстиції Михайло Прохоренко, професор кафедри управління оперативно-службовою діяльністю Навчально-наукового інституту перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Служби безпеки України Національної академії Служби безпеки України Юрій Дмитренко та інші.

Інститут законодавства Верховної Ради України.