Ірині Геращенко намагалися заборонити в’їзд до Білорусі для участі в перемовинах

Сьогодні в столиці Білорусі відбудеться чергове засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Головна тема порядку денного — звільнення заручників. Її напередодні анонсувала журналістам Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

«Вважаю, що тема звільнення заручників, відповідальність бойовиків за зрив звільнення заручників до Великодня повинна стати ключовою проблематикою Тристоронньої контактної групи в Мінську 29 квітня, і також під час усіх зустрічей в «нормандському форматі», — заявила вона. На думку Геращенко, шантаж України заручниками є порушенням міжнародного гуманітарного права й «виходить за межі не тільки здорового глузду, моралі, а й елементарних людських якостей».

Підбиваючи підсумки роботи гуманітарної підгрупи, яка засідала напередодні зустрічі загального формату «Україна — ОБСЄ — Росія» Перший заступник Голови Верховної Ради відзначила, що бойовики зірвали обмін, методично відкидаючи всі пропозиції й «вкидали все нові й нові домашні заготовки».

За її словами, представники так званих ДНР/ЛНР так і не надали, незважаючи на обіцянку, відповідь щодо затриманого співробітника ООН і релігієзнавця Івана Козловського, а також відкинули всі ініціативи стосовно важкохворих заручників.

«Очевидно, що виписано сценарій шантажу заручниками. Вони зірвали обмін напередодні Великодня — найправославнішого свята... Я звернулася із проханням надати всім заручникам право хоча б зателефонувати своїм родинам у переддень великодніх свят. Дуже сподіваюся, що хоча б це реалізується», — написала Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Їй самій цього разу довелося пробиватися в Мінськ «з боями». Влада Білорусі спробувала заборонити Геращенко в’їзд до країни. За словами голови адміністрації Президента Костянтина Єлісєєва, відбулися «серйозні контакти» з послом Білорусі в Україні, у результаті яких Першому заступнику Голови Верховної Ради надали тимчасовий дозвіл на в’їзд із 26 квітня до 25 травня 2016 року.

Коментуючи інцидент, Ірина Геращенко зазначила, що заборона в’їзду учасникові переговорів є грубим порушення пункту 12 Мінських угод (гарантує безпеку перемовникам), а також «свідомим нівелюванням» Мінська як майданчика для переговорів.

«Білоруська сторона зобов’язалася забезпечити майданчик для мирних переговорів. Але не витримала тиску РФ, яка в такий спосіб намагається вплинути на формат мінських груп і вичавити тих, хто чітко стоїть на позиції захисту національних інтересів України», — підкреслила Геращенко.

На думку Першого заступника Голови Верховної Ради, представника України в гуманітарній підгрупі «мінського формату», спроба заблокувати її роботу — це «реакція РФ на її активну позицію на всіх міжнародних майданчиках зі звільнення заручників: і тих, які в полоні бойовиків, і тих, які у «в’язницях Кремля». «Кремль хоче, щоб гуманітарна тематика залишалася для миру другорядною, щоб на Україну давили по «виборах» на окупованому Донбасі, при цьому мовчали про заручників», — резюмувала Ірина Геращенко.

Те, що переговори щодо звільнення заручників зірвалися в черговий раз із вини іншої сторони, підтвердив в ефірі «112 Україна» радник глави СБУ Юрій Тандит.

«Справді, можу підтвердити те, що зірвалися переговори. Ми були оптимістично налаштовані на те, що перед великими святами, перед Великоднем, все-таки будуть звільнені наші заручники. Ми для цього зробили все, у рамках Мінських домовленостей... Пішли на зустріч до тих, хто вів з нами переговори й готові були, у будь-який момент, передати тих, про яких говорили заздалегідь...» — сказав він.