В освітніх закладів Херсонщини достатньо можливостей, щоби організувати сесію з незалежного оцінювання знань також і для випускників Криму, заявляє регіональний координатор цієї роботи — проректор комунальної Академії неперервної освіти Світлана Одайник. Минулого року в краї було розгорнуто 25 пунктів тестування, але вистачить і фахівців, і оргтехніки, щоби збільшити їх кількість до 63. Кандидат педагогічних наук Світлана Одайник також зазначає, що після окупації Криму Росією уже 35 школярів із суміжних із півостровом Каланчацького та Чаплинського районів області відмовилися проходити пробне тестування в Армянську — тепер дорогою до знань надто вже багато наїжачених автоматами й кулеметами блокпостів. Як наслідок — одинадцятикласники не впевнені і в особистій безпеці, і в тому, що тестування там відбудеться взагалі. Тому хлопцям та дівчатам запропонували пройти його в Херсоні чи Новій Каховці.

Реєстрація понад семи тисяч учасників тестування на Херсонщині та розсилання їм сертифікатів здійснювалися через Сімферопольський регіональний центр оцінювання якості освіти (СРЦОЯО). Херсонські педагоги досі підтримують із його працівниками телефонний зв’язок, але достеменно не знають, чи буде цей заклад збережений в умовах окупації півострова.

Власний кореспондент «Голосу України» також зв’язався по мобільному із директором СРЦОЯО Оленою Асмоловою, і от що від неї почув.

— Сімферопольський центр оцінювання якості освіти працює у штатному режимі, необхідне для роботи фінансування з держбюджету також отримали сповна. Та щодня приймаємо численні дзвінки занепокоєних батьків — чи буде ЗНО в Криму, чи ні. А що можемо відповісти? Якихось вказівок стосовно подальших дій із Києва досі не надійшло, а Міністерство освіти АРК тримає нас на відстані — не допомагає, але й не заважає, — розповіла Олена Миколаївна. — Зі свого боку, міністр освіти АРК Наталія Гончарова виступила у «Кримській газеті» з категоричною заявою про те, що тестування для випускників у Криму не буде. Таке ж повідомлення днями з’явилося на офіційному сайті міністерства.