Процедура видачі української льотчиці Надії Савченко, яку засудили в Росії до 22 років, почалася. Як повідомляють у Міністерстві юстиції України, Савченко дала згоду на відбування покарання на Батьківщині. Згідно з конвенцією про видачу засуджених, Мін’юст зробив запит до відповідного відомства Росії. Конвенція про видачу засуджених передбачає, що рішення про передачу Савченко для відбування покарання в Україні повинен ухвалити російський суд.

Адвокат Марк Фейгін учора в столиці під час брифінгу повідомив, що справді Надія отримала набір екстрадиційних документів і почала їх заповнювати. Він зазначив, що нині вирішуються процесуальні моменти. «Саме в цю хвилину справи для сторони захисту закінчено. Ми вступили у фазу, яка стосується обміну Савченко», — сказав Фейгін.
Крім того, адвокат укотре акцентував увагу на тому, що російська бранка після передачі Україні для відбування покарання не потрапить до в’язниці. «Надія Савченко не тільки не буде, вона не може відбувати покарання на території України. Це неможливо, оскільки в неї дипломатичний імунітет як у представника української делегації ПАРЄ. Тим більше є резолюція ПАРЄ, що вимагає негайного звільнення Савченко, яку Росія не виконує. А Україна цю резолюцію виконає», — наголосив Фейгін.
За словами адвоката, у найкращому разі, якщо російська влада продемонструє свою добру волю, процес екстрадиції Надії Савченко триватиме мінімум місяць.
У той час, як Київ і Москва ведуть переговори щодо передачі бранки додому, її сестру Віру Савченко вирішили не випускати з РФ. Про це повідомило Міністерство закордонних справ України.
Марк Фейгін під час учорашнього брифінгу також розповів, що Віру оголосили у федеральний розшук. Він нагадав, що ще в січні 2015 року їй забороняли в’їзд до Росії, потім цю заборону скасували, але час від часу проблеми з в’їздом виникали.
Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба повідомив: «Віра Савченко, якій нарешті віддали паспорт, забраний на кордоні, відпочиває в безпеці на території нашого Генконсульства в Ростові-на-Дону. Віра справді оголошена у федеральний розшук за образу судді в Чечні (це коли там було судилище над Карпюком і Клихом), а тому ми можемо в найближчі дні або добитися її повернення до України, або отримати свого Ассанжа на території власного дипломатичного представництва».