Сьогодні Суд ЄС розгляне справу Віктора Януковича та його сина Олександра на предмет законності накладання санкцій. 

Аналогічні судові слухання стосовно колишнього народного депутата Верховної Ради Сергія Клюєва розпочалися ще 27 квітня. З невідомих причин скасували слухання щодо бізнесмена Сергія Курченка, якого називають «гаманцем сім’ї». «Єдине, що ми можемо сказати з цього питання, це те, що слухання було скасоване і що жодної нової дати слухання у цій справі не призначено», — цитує «Європейська правда» речника Суду ЄС Балаша Легоцького.
Персональні санкції стосовно 18 громадян України Євросоюз запровадив у березні 2015-го й у березні 2016-го продовжив ще на рік. Щоправда, санкційний список став уже коротшим. З нього вилучили молодшого сина Януковича (у зв’язку зі смертю), колишнього міністра охорони здоров’я Раїсу Богатирьову (мотивуючи це тим, що вона не має рахунків за кордоном) і колишнього радника Віктора Януковича Андрія Портнова. Останній виграв справу «Портнов проти Ради ЄС», і Суд ЄС ухвалив рішення, що санкції на Портнова було накладено безпідставно.
Тепер на перегляд їхніх справ очікують і Януковичі. Після перемоги Андрія Портнова на адресу української Генпрокуратури лунало багато гнівних закидів, що, мовляв, вона не надала в Суд ЄС достатньої доказової бази. Проте фахівці з міжнародного права зауважили, що під час розгляду скарги Портнова Суд ЄС оцінював тільки обґрунтування найпершого внесення Портнова до санкційних списків у березні 2014 року, оскільки Рада міністрів ЄС запровадила санкції щодо Портнова на підставі єдиного документа — листа Генеральної прокуратури України, в якому йшлося, що вищезгаданих осіб підозрюють у привласненні державних коштів та їх незаконному виведенні за кордон. У випадку з Портновим Суд ЄС ухвалив рішення, що в цьому листі не наведено жодних фактів на підтримку такого звинувачення, і персонального розслідування стосовно Портнова на момент передачі листа до Брюсселя не було.
Отож яке рішення суд ухвалить цього разу, якщо єдиним аргументом на користь справедливості накладання санкцій знову стане вищезгаданий лист, не відомо.