Понад 200 дипломатів, політиків, експертів та громадських активістів узяли участь у Другому форумі культурної дипломатії України. Захід організували у Києві Інститут Кеннана та Міністерство закордонних справ України. Центральною темою форуму була взаємодія держави й громадськості у просуванні української культури та позитивного образу України за кордоном.

«Культурна дипломатія є тим унікальним інструментом, який має просувати сучасний, привабливий образ України у світі», — відзначила у своєму виступі голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, зауваживши, що «держава мало зробила, щоб наш образ асоціювався не так із Чорнобилем, бідністю чи корупцією, як із Малевичем, Архипенком, «Щедриком» Леонтовича, сучасним мистецтвом, з туристичними й інвестиційними можливостями».
Незважаючи на позитивні кроки, такі як створення в МЗС управління публічної дипломатії чи приєднання до угоди «Креативна Європа», українську культуру за кордоном досі просувають переважно самі митці та ентузіасти, констатувала Ганна Гопко. На її думку, змінити ситуацію може створення Українського інституту з мережею закордонних представництв, ефективне використання вже наявних українських культурних центрів за кордоном, радикальне збільшення фінансування культурної дипломатії (нині це мізерні сім мільйонів гривень на рік).
«Потрібно об’єднати зусилля парламенту, уряду та громадянського суспільства, щоб донести світові привабливий образ України і гідно представити нашу культуру», — підкреслила Г. Гопко.

Вл. інф.