Таку голосну заяву голови Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля розповсюдила його прес-служба.

 

Адже стало доконаним фактом те, що 21 квітня Мукачівський міськрайонний суд задовольнив позов Закарпатської ОДА до Мукачівської міськради щодо фінансування трьох мукачівських профтехучилищ (Див. «Голос України» за 26 квітня). Суд визнав рішення міськради про бюджет на 2016 рік незаконним і зобов’язав її ухвалити новий кошторис міста, який відповідав би чинному законодавству України та враховував потребу фінансувати ПТУ.


— Панічні заяви Мукачівської міськради про те, що рішення суду було прийнято «після неймовірного тиску на суддю з боку голови ОДА» і що тепер «місто не може фінансувати жодні видатки і без грошей можуть залишитися медики, освітяни, будуть припинені всі соціальні виплати, всі роботи в місті зупиняться» — і близько не відповідають дійсності, — наполягає Г. Москаль. — По-перше, із самого початку ми заявили судді відвід, який він відхилив, тому про жоден тиск не може бути й мови.

По-друге, у Мукачівської міськради були всі можливості донести до суду свої аргументи, однак ніхто з її представників на засідання не з’явився. По-третє, нагадаю мукачівським юристам, що в разі неприйняття чи скасування бюджету фінансування всіх захищених статей (які включають зарплату, стипендії, видатки на медикаменти, енергоносії тощо) все одно здійснюватиметься за бюджетом 2015 року. Тому страхання, що всі роботи в місті зупиняться, — звичайна демагогія.


За словами керівника області, Мукачівська міськрада зобов’язана прийняти новий бюджет, що врахує фінансування профтехосвіти, як це зробили інші закарпатські міста обласного підпорядкування. Якщо ж міськрада відмовиться це зробити, «Верховна Рада України розпустить її за невиконання рішення суду і призначить у Мукачевому позачергові вибори». Постанова суду вже направлена в Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Він і прийматиме відповідне рішення.

Закарпатська область.