Це може здивувати, але 1 травня з тієї чи іншої причини святкують у 142 країнах. Для одних — це День праці, для інших — Свято солідарності трудящих. Хтось відзначає День конвалії, а хтось — прихід літа...

 

Нашій країні першотравневе свято дісталося в спадок від Радянського Союзу і зазвичай проходило під червоними прапорами комуністів та з лопатами в руках тих, хто вибирався на городи саджати картоплю. Цієї весни червоних прапорів уже забороненої компартії ми, найімовірніше, не побачимо. А сюрприз із передчасним весняним теплом перемістив сезон посадки картоплі на місяць раніше... Натомість завтра 1 травня святкуватимемо під «Христос Воскрес» і цокання писанок.


А якщо серйозно, у Міжнародного дня солідарності трудящих досить довга історія, і пов’язана ця дата із боротьбою за 8-годинний робочий день. 1886 року в американському Чикаго робітники розпочали масові страйки, вимагаючи скорочення робочого дня. 1 травня до страйку приєдналися робітники з інших міст США, і цей день став першим проявом солідарності робітничого руху. Пізніше в Чикаго відбулися зіткнення між поліцією та страйкарями, в результаті яких були загиблі з обох сторін. 1889 року на Паризькому конгресі Другого інтернаціоналу вирішили в пам’ять про травневі події щороку проводити демонстрації солідарності, й надалі вимагаючи скорочення робочого дня до 8 годин. Датою проведення демонстрацій було обрано 1 травня. В Україні така демонстрація вперше відбулася у Львові 1890 року. На Східній Україні 1 травня почали відзначати з 1900 року.


Нині 8-годинний робочий день для більшості розвинених країн вже став реальністю. У Сполучених Штатах і Канаді — Міжнародний день солідарності трудящих припинили відзначати в роки Холодної війни. Але досі в країнах, де є потужний робітничий і профспілковий рух, на центральних площах проходять мирні, а подеколи й не дуже, демонстрації. В Європі традиційно велелюдні зібрання відбуваються у Німеччині. Проте досить часто вони закінчуються сутичками лівих радикалів з правоохоронцями.


На Гавайських островах першого травня відзначають свято гавайських танців — День Леї. А в Іспанії — весняне свято Майонс. У канадській провінції Саскачеван — День ховраха, а в США — День права і День лояльності. У Франції перше травня це — День конвалії або, іншим словами, свято кохання. Ті, хто не наважується освідчитися, можуть 1 травня просто подарувати букет конвалій...


У Фінляндії цього дня влаштовують карнавали студенти. Латвія святкує День конституції, а Литва — День матері. Південна Корея — День народження Будди, Казахстан — День єдності народів Казахстану. А в Ірландії, Шотландії та Уельсі 1 травня вже починають зустрічати літо.


І хоч усі ці свята такі різні, у бажанні весело і гідно зустріти останній місяць весни народи 142 країн точно солідарні.