Учора в білоруській столиці відбулася планова зустріч учасників Тристоронньої контактної групи з врегулюванню ситуації на Донбасі. Українська сторона на порядок денний винесла питання припинення вогню й обмін заручниками. Перший заступник Голови Верховної Ради України, наш представник на мінських переговорах Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці так аргументувала ці пропозиції: «20 квітня всі сторони домовилися, що до Великодня — одного з найбільших православних свят — буде припинено вогонь і звільнені заручники. Звільнення заручників зірвано. Тест на милосердя та гуманізм прокремлівські бойовики не склали... Сьогодні, напередодні великих свят, закликаємо припинити вогонь, відмовитися від провокацій заради збереження життів військовослужбовців і цивільного населення. Це тест на людяність».


У свою чергу, Президент України готовий гарантувати дотримання режиму припинення вогню з української сторони у відповідь на такі само дії Росії. У такий спосіб Петро Порошенко пропонує пройти Москві перевірку християнськими цінностями. «Цього року Великдень стане тестом для Росії на її приналежність до християнської цивілізації. Щоб пройти цей тест, Росія та її маріонетки мають беззастережно припинити вогонь хоча б на Великдень. Якщо це буде зроблено, я, зі свого боку, готовий гарантувати дотримання режиму припинення вогню з української сторони, з надією, що він отримає постійний характер, не обмежений в часі», — написав гарант на своїй сторінці у Фейсбуці.


Судячи зі зведень штабу АТО, бойовики та їх проросійські куратори не занадто набожні. За останній тиждень на Донбасі зменшення кількості обстрілів не зафіксовано. За інформацією речника прес-центру штабу антитерористичної операції Антона Мироновича, у середньому гібриди обстрілюють позиції українських військових щонайменше 20 разів за добу. Гарячою залишається ситуація на донецькому напрямку. «За минулу добу (дані на 29.04) бойовики доволі масованими обстрілами піддали позиції наших захисників поблизу шахти «Бутівка». Вони вели вогонь із 120-мм мінометів, прилетіло майже 20 мін, також вели вогонь із 82-мм мінометів, великокаліберних кулеметів, автоматичних гранатометів і стрілецької зброї», — зазначає прес-офіцер сектору «Донецьк» Владислав Волошин.


Коли верстався номер, підсумки зустрічі Тристоронньої контактної групи ще не були підбиті. Проте «Голос України» уже одержав підтвердження від прес-секретаря Романа Безсмертного про те, що він виходить із переговорного процесу.


«Я прийняв для себе рішення і поінформував усіх причетних — від тих, хто бере участь у технологічному забезпеченні процесу, і до Президента, — що завершую цей етап у своєму житті. Я виходжу з мінського процесу й не братиму надалі участі у волонтерстві на цій дипломатичній ниві», — цитує представника України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи «Європейська правда».


Екс-посол відзначив, що робота політичної підгрупи здійснюється всупереч Мінським домовленостям: «Від самого початку всі домовилися про те, що група почне працювати тільки після того, як компонент із безпекою буде владнаний. А на практиці перші пункти «Мінська» не виконані. Тому в мене запитання: про що ми говоримо?»


Докладних пояснень такого вчинку захотів народний депутат України від фракції «Народного фронту» Андрій Тетерук. Про це він учора заявив в ефірі «112 Україна». «Я б хотів почути більш розлогий коментар, що саме спонукало пана Романа, бо незгода з позицією Президента — занадто мало інформації, щоб розуміти, що саме є основною причиною того, щоб він залишив ці переговори», — сказав він.