Перший пішов. Центральна виборча комісія зареєструвала першого кандидата на посаду глави держави — Рената Кузьміна, колишнього першого заступника Генерального прокурора (2010—2013 роки). Загалом ця виборча кампанія має низку відмінностей і не лише тому, що це дострокові вибори керманича, які відбуваються в доволі складний для країни час. А й тому, що ймовірні кандидати не поспішають подавати документи на реєстрацію до ЦВК. Тим часом термін подачі документів спливає 30 березня.

Партія регіонів, яка спочатку планувала провести з’їзд щодо висунення кандидата 15 березня, раптово перенесла його спочатку на 22 березня, а потім на 29. До того ж у партії вже є заяви, що, на їхню думку, доцільніше було б провести вибори після ухвалення нової Конституції, і вона навіть зареєструвала в парламенті відповідний законопроект (автор Євгеній Мураєв). «Ми домовлялися з нинішньою владою, а тоді ще опозицією, що маємо прийняти нову Конституцію, схваливши її в цілому у вересні. Тож логічно проводити вибори глави держави після ухвалення нової Конституції. Інакше він опиниться в делікатній ситуації: обиратиметься за одним Основним Законом, але які в нього будуть повноваження в майбутньому — це питання», — сказав голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Не квапляться із призначенням з’їздів і партія «УДАР» та ВО «Свобода». Обидва осередки зауважили лише, що вони відбудуться до кінця місяця. А «Батьківщина» взагалі заявила, що висуне свого кандидата після повернення Юлії Тимошенко з німецької клініки Шаріте, де, як відомо, вона проходила курс лікування. З’їзду «Батьківщини» ще не було, але, щойно Ю. Тимошенко повернулася до України, на зустрічі із фракцією вона заявила, що йде в Президенти. А лідер комуністів Петро Симоненко їздить регіонами, де зустрічається не лише зі своїми однопартійцями. Що-правда, офіційне висунення його кандидатом також поки що не відбулося.

Тим часом експерти в один голос стверджують: ситуація із Кримом не вплине на волевиявлення. «Відповідно до чинного законодавства, визнання виборів недійсними або неможливість встановлення результатів на окремих виборчих дільницях не ставить під сумнів результати виборів у цілому», — зауважив заступник Голови ЦВК Андрій Магера.

Інше питання, як забезпечити можливість громадянам України, які проживають у Криму, здійснити своє волевиявлення. Тут, на думку координатора виборчих програм громадянської мережі «ОПОРА» Ольги Айвазовської, на території Херсонщини може бути створена спеціальна виборча дільниця, яка почне працювати, наприклад, за тиждень до дня голосування, щоб усі охочі могли здійснити волевиявлення. Такої ж думки дотримуються і в ЦВК. Як варіант, у комісії пропонують облаштувати виборчі дільниці в сусідніх із Кримом регіонах, зокрема в Херсонській області. Щоправда, для цього потрібно буде ухвалити додатковий закон.

ДОВІДКОВО

Із спільної заяви громадських організацій щодо першочергових кроків та стратегічних завдань із вдосконалення виборчих процесів в Україні:

«Зважаючи на короткий термін кампанії, складну політичну та економічну ситуацію, недосконале законодавство, яке дісталося у спадок від попередньої влади, сьогодні проведення цих виборів вимагає максимальної мобілізації та консолідації зусиль керівництва країни та суспільства на подолання вищеозначених проблем. У цьому контексті всі розмови щодо перенесення позачергових виборів Президента на більш пізній термін є контрпродуктивними, не відповідають суспільним настроям і необхідності легітимізації та перезавантаження влади».