Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 24-й тур.


29 квітня. «Волинь» — «Олександрія». 0:0. Луцьк. «Авангард». 1 000 глядачів. Рефері — Козик (Мукачеве).


30 квітня. «Говерла» — «Зоря». 0:4. Ужгород. «Авангард». 550 глядачів. Рефері — Бондар (Київ). Голи: Опанасенко, 13, Будківський, 40, 46, Караваєв, 45+1.


«Ворскла» — «Карпати». 3:0. Полтава. Стадіон імені Олексія Бутовського. 2 500 глядачів. Рефері — Труханов (Харків). Голи: Скляр, 37, Хльобас, 67, Коломоєць, 87.


«Металіст» — «Олімпік». 1:0. Харків. ОСК «Металіст». 2 374 глядачі. Рефері — Головков (Сєверодонецьк). Гол: Рижук, 75.


«Дніпро» — «Сталь». 2:0. Дніпропетровськ. «Дніпро-Арена». 7 837 глядачів. Рефері — Дердо (Чорноморськ). Голи: Руїс, 40, Матеус, 55.


«Металург» — «Чорноморець». -:+.


1 травня. «Шахтар» — «Динамо». 3:0. Голи: Едуардо, 33, 78, Нем, 73.


«Шахтар»: Каніболоцький, Кобін, Ордець, Кривцов, Шевчук, Степаненко, Малишев, Нем (Марлос, 76), Коваленко, Бернард (Тайсон, 76), Едуардо. Тренер — Мірча Луческу.


«Динамо»: Шовковський, Сілва, Віда, Хачеріді, Антунеш, Рибалка, Велозу (Сидорчук, 84), Ярмоленко, Гармаш (Буяльський, 46), Гусєв (Гонсалес, 46), Мораес. Тренер — Сергій Ребров.

 


Вилучено Ярмоленка, 82 (пряма червона картка), Степаненка, 82 (два попередження). Також футболіст «Шахтаря» Кучер, котрий не грав, але вибіг на поле битися, і тренер Мірча Луческу (за агресивну поведінку проти рефері) отримали червоні картки.


Рефері — Можаровський (Львів).


Львів. «Арена Львів». 6 497 глядачів. 17 градусів.


Те, що сталося під кінець матчу у Львові, кидає чорну тінь ганьби на весь наш футбол. Є й організатори, так би мовити, ідейні натхненники цієї провокації. Тепер пан Луческу вітає «Динамо» з чемпіонством. І робить вигляд, що не він казав приблизно такі слова: «Якщо динамівці не виграють у нас, тоді вони не заслуговують на золоті медалі».


Але румунові навіть люди нейтральні пояснили, що такі слова образливі для решти учасників турніру. Адже у чемпіонаті грають не два клуби. Якщо розмірковувати за логікою Луческу, то і його команда не дотягує навіть до «срібла», бо програла «Дніпру» в обох матчах першості із загальним рахунком 1:6 (0:2 і 1:4)! Тоді виходить, що дніпропетровців треба вінчати на чемпіонство?


Отакий настрій наставника, безсумнівно, передався його вихованцям, котрі на полі «Арени Львів» влаштовували вже чисто ігрові провокації. Особливо активним був Степаненко, котрий своїми діями в результаті й привів до вкрай неприємного інциденту.


Цікаво і те, що казатиме на своє виправдання капітан «Шахтаря» Срна, котрий у літаку запально і з насолодою проспівав пісню про «Динамо» з матюками? Виконання цього яскравого «естрадного номера» викладено в Інтернеті. Пробачте, але таке собі може дозволяти лише шпана, а не культурні люди...


Утім, уся ця ситуація жодним чином не виправдовує хуліганства футболістів «Динамо», котрі за всіма статтями програли «Шахтареві». Киянам треба було краще підготуватися до поєдинку, а не бучно святкувати чемпіонство. І те, що «Динамо» вийшло на зустріч зовсім не налаштованим, було видно з перших хвилин.


На жаль, ця прикра подія не додасть настрою тренерському штабу національної збірної. З’явилися вкрай неприємні бар’єри перед колективом, котрому вже незабаром доведеться виступати на фінальному турнірі Євро-2016 у Франції. Після львівського сорому казати про монолітний і згуртований ансамбль навіть язик не повертається...


Отож дай нам, Боже, якось вийти з найменшими втратами з цієї гіркої ситуації.

 

Уже на третій хвилині матчу фани «Шахтаря» влаштували димову завісу.

 

Вони тепер із Андрієм Ярмоленком не друзі, заявив Тарас Степаненко (ліворуч).

 

Фото Євгена КРАВСА (зі Львова, спеціально для «Голосу України»).