Перших відпочивальників, які приїхали до курортного Генічеського району, зустріли додатковими блокпостами на автотрасах у напрямку окупованого Криму та Запорізької області. Тут перевіряють усі машини з номерами інших регіонів, залучаючи за необхідності службових собак прикордонників, натренованих шукати вибухівку та наркотики. Але й це ще не все. Начальник поліції Генічеського району майор Андрій Лещенко через місцеві ЗМІ розповсюдив попередження про посилене патрулювання вулиць та прохання не залишати особистий транспорт і речі в місцях масового перебування людей. Поліція також повідомила про те, що машини, залишені надовго, перевірятимуть за відсутності власників, а потім евакуюватимуть на спецмайданчики.


Такі безпрецедентні заходи безпеки пояснюються вибухом авто із одеськими номерами у приміському селищі Новоолексіївка, де один перехожий загинув, а п’ятеро отримали поранення. За кілька днів по тому ще одне авто із пластидом у бензобаку, але тепер уже з Харківщини, виявили поруч із гімназією у самому Генічеську. Якби воно вибухнуло, навчальний заклад просто знесло б і загинули сотні учнів та педагогів. Тож мешканці Приазов’я розуміють небезпеку та профілактичні дії поліції підтримують.


Зокрема, тут помітно збільшилася кількість повідомлень про залишені сумки та машини. У Новоолексіївці, приміром, власниця кіоску повідомила про ВАЗ-2107, що цілу добу стояв поруч. Поліція перевірила легковик, не чекаючи на появу господаря. На щастя, тривога виявилася марною: автолюбитель просто поїхав поїздом до Мелітополя. Та інцидент засвідчує, що правоохоронці готові обстежувати всі підозрілі машини навіть за відсутності господарів, і відпочивальникам треба це враховувати, щоб не втрапити у халепу.