Напередодні Великодня Тристороння контактна група з урегулюванню ситуації на сході України вкотре домовилася про забезпечення повного дотримання режиму припинення вогню з півночі 30 квітня. Про це за підсумками зустрічі повідомив спеціальний представник ОБСЄ Мартін Сайдик. Судячи з офіційних зведень, на травневі свята кількість обстрілів у зоні АТО справді зменшилася, але не припинилися. Бойовики продовжували прицільно бити по українських позиціях на донецькому та маріупольському напрямках. Зразкова тиша зберігалася лише на луганському.


Відносний святковий затишок гібриди вже традиційно використовують для передислокації техніки, у тому числі танків і систем ГРАД, що заборонені Мінськими домовленостями, і своїх ротацій. Про це повідомляє ГУР МО України. За оперативними даними групи «Інформаційний опір», проросійські збройні формування активно перекидають техніку на Донбасі під приводом підготовки до параду на честь 9 Травня.


«Протягом останніх 3-х діб спостерігається значне збільшення переміщень бойової техніки й озброєння бойовиків у районі н. п. Донецьк і Луганськ. Дане перекидання озброєнь пояснюється «підготовкою до параду 9 травня», проте фактично під цим приводом командування російсько-терористичних військ проводить значні за обсягом перегрупування своїх підрозділів із ділянки на ділянку», — повідомив на своїй сторінці у Фейсбук координатор «ІС» Дмитро Тимчук.


Присутність військової техніки в окупованому Донецьку на так званому параді 9 травня — це пряме порушення Мінських домовленостей, згідно з якими озброєння підлягають відведенню від лінії фронту. Про це вчора повідомив на брифінгу речник адміністрації Президента з питань АТО полковник Андрій Лисенко.


«Техніка з таким калібром повинна бути на відповідній відстані — 30 км і далі — але вона перебуває в безпосередній близькості до лінії зіткнення, оскільки місто Донецьк межує із нею. Ця техніка під виглядом підготовки до такого параду становить велику загрозу», — сказав Лисенко.


За його словами, українська сторона постійно інформує міжнародних спостерігачів і представників Спільного центру з контролю та координації про присутність військової техніки в окупованих районах Донбасу. За даними штабу операції, у ході так званого параду в Донецьку планується використовувати гаубиці калібру 122 і 152 мм, гармати Рапіра калібру 100 мм, великокаліберні міномети (120 і 82 мм), зенітні установки, самохідні артилерійські установки калібру 122 і 152 мм, танки Т-72, протиповітряні ракетні комплекси.


Раніше ватажок бандформовуння ДНР Олександр Захарченко заявляв, що в Донецьку буде проведено «військовий парад», незважаючи на попередження ОБСЄ.


Паралельно з «парадними» приготуваннями техніки противник почав процес переформування «1-го армійського корпуса ДНР» на так зване «оперативне командування «Донецьк». За даними «ІС», відбувається це за рішенням російського військового керівництва, що дійшло висновку, що штабні структури «1-го АК ДНР» уже не можуть забезпечити ефективне управління тим надлишковим для армійського корпусу комплектом частин і підрозділів, які вже входять у «1-й АК», а тому ці органи управління потребують розширення. При цьому враховуються й плани російського керівництва й надалі збільшувати комплект частин і підрозділів бойовиків ДНР.

Одночасно розглядається питання переформування в оперативне командування й «2-го АК ЛНР».