Увечері в центрі Одеси на Грецькій площі вшанували пам’ять загиблих два роки тому під час зіткнень із проросійськими радикалами, а також героїв Небесної Сотні й полеглих воїнів АТО.


Голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі зазначив, що 2 травня в Одесі вдалося найголовніше — зберегти мир і порядок. «Усупереч усім побоюванням і всім планам нашого ворога, сьогоднішній день пройшов у місті спокійно й мирно. Ми показали приклад толерантності, миру. Ми чекаємо гостей улітку», — сказав М. Саакашвілі й зазначив, що співробітники поліції, Нацгвардія і полк «Азов» залишаться в Одесі в підвищеній готовності до кінця Травневих свят.

 

 

У переддень другої річниці трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року в місті було вжито підвищених заходів безпеки. Загалом владі вдалося запобігти провокаціям у цей день. За інформацією поліцейських, до них або в медичні установи не зверталася жодна людина із травмами, отриманими під час протистоянь на політичному ґрунті.


Уранці 2 травня в поліцію надійшло повідомлення про те, що площа Куликове поле замінована. Територію відгородили по периметру спеціальною стрічкою, вздовж якої патрулювали право-охоронці. Вхід на територію площі було закрито. Біля рамок металошукачів, через які мали пропускати людей, які бажають покласти на площі квіти на згадку про загиблих 2 травня 2014 року, зібралися кілька сотень осіб, котрі очікували, що їх пропустять.

Деякі, не дочекавшись, залишали квіти біля ніг поліцейських, що стояли в оточенні. Доступ на Куликове поле 2 травня так і не було відкрито, тому що після обстеження території на предмет наявності вибухівки надійшов другий аналогічний дзвінок-попередження. Як з’ясувалося пізніше, він також був неправдивий. Люди, котрі прийшли на жалобний мітинг, провели його біля меж площі, на кінцевій зупинці трамвая №18.


Узяти участь у мітингу з Києва прибули й народні депутати від Опозиційного блоку Юрій Бойко, Вадим Новинський та Євген Бакулін. Однак в одеському аеропорту їх зустріли представники «Автомайдану» і «Само-оборони Одеси» з наміром не пустити прибулих до міста. Спочатку в будинку термінала виникла бійка. Потім туди прибули заступник міністра МВС Сергій Яровий і глава одеської поліції Гіоргі Лорткіпанідзе, які провели переговори з народними депутатами, після чого ті прийняли рішення покинути місто.


«Поліція вмовляла нас полетіти, щоб не пролилася кров. Тим самим вона розписалася у власному безсиллі. Ми провели панахиду за вбитими 2 травня в будинку аеропорту. Ми своє завдання виконали. Але гірко усвідомлювати, що правоохоронної системи сьогодні в країні немає, і будь-яка група балаклав може заблокувати будь-що безкарно», — заявив глава депутатської фракції Опозиційний блок Юрій Бойко.

Одесса.