Для розв’язання конфлікту між Україною та Росією буде створено міжнародну комісію у складі представництва країн, які підписали Будапештський меморандум, під головуванням ООН. Такої домовленості було досягнуто під час зустрічі в. о. Президента, Голови Верховної Ради Олександра Турчинова з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном. Про це повідомив Олександр Турчинов. Він висловив вдячність Генеральному секретарю ООН за візит до України у ці важкі і драматичні дні для нас. Глава парламенту повідомив, що під час переговорів сторони обговорили ситуацію, пов’язану з агресією Російської Федерації проти незалежної суверенної України, і російську окупацію Автономної Республіки Крим. 

О. Турчинов зауважив, що «Україна робитиме все, щоб розв’язати цей жорстокий конфлікт мирним шляхом» і подякував ООН за сприяння. За словами глави парламенту, обговорювалося також питання присутності Моніторингової групи ООН в Автономній Республіці Крим. «Це особливо важливо в умовах, коли щоденно відбуваються провокації проти українських військових, які виконують свій конституційний обов’язок на території АРК», — сказав Олександр Турчинов. За його словами, українська сторона виступила з пропозицією про створення на півострові демілітаризованої зони і висловив сподівання, що ООН підтримає таку ініціативу. Це, за його словами, передбачає, що військові двох країн вийдуть за межі Криму, а питання розглядатиметься виключно дипломатичним шляхом.

«Демілітаризація Криму зможе привести до зупинки розвитку агресії і відновлення суверенної території і нормального функціонування півострова в межах України, як це і передбачено Конституцією нашої держави», — сказав Голова Верховної Ради. Водночас він наголосив, що Україна ніколи не змириться з окупацією її території і робитиме все для визволення країни.

У свою чергу Пан Гі Мун зауважив, що це його другий візит до України як Генсекретаря ООН. «Незважаючи на те, що я радий повернутися до України, приїхав із важким серцем. Напевне, це найдраматичніший час в історії України». Водночас Пан Гі Мун зазначив, що його дуже непокоїть ситуація, яка склалася в деяких регіонах нашої країни, а також відносини між Україною та Російською Федерацією. «Будучи Генеральним секретарем ООН, бачу свою відповідальність і обов’язок докласти максимум зусиль для того, щоб просувати у всьому світі мир та безпеку», — наголосив Пан Гі Мун. Він нагадав також, що напередодні мав зустріч із Президентом Росії Володимиром Путіним та міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. «Я передав Путіну ті самі неодноразові звернення: поточна криза може бути розв’язана лише мирним, дипломатичним шляхом, ґрунтуючись при цьому на принципах Хартії ООН, включаючи повагу до суверенітету, територіальної цілісності України. Необхідно, щоб існував справжній конструктивний діалог між двома країнами». У Москві Пан Гі Мун закликав до необхідності утримуватися від провокативних дій, бо вони можуть ще більше поглибити ситуацію, яка і без того є дуже напруженою і загрозливою. «Запальна риторика може призвести до зростання напруження, помилок», — сказав він і додав: треба запобігти впливу радикальних елементів.

Крім того, Генсек ООН повідомив, що зранку зустрічався з головою Моніторингової місії ООН з прав людини. Ця команда розширюватиме свою діяльність на територію всієї країни, у тому числі й на східні та південні регіони. Він висловив сподівання, що місію підтримають усі сторони. Пан Гі Мун повідомив, що його представник з прав людини прибув до Криму. У цьому контексті він зауважив: дуже важливо, щоб у нашій країні забезпечувалися права всіх громадян, у тому числі й національних меншин.

За словами Генсека, Організація Об’єднаних Націй готова надати допомогу і сприяти організації майбутніх виборів. «Вони мають бути чесними, прозорими, щоб усі українці погодилися з їх результатами», — сказав він.

Олександр Турчинов також додав, що нині треба вистояти, зберегти координацію військових підрозділів і за жодних умов не допустити вторгнення російських військ углиб України. «Щодо українських військових у Криму — ми знаємо, яка важка і небезпечна їхня служба. Ситуація ускладнюється постійним психологічним тиском, залякуванням і дезінформуванням з боку російських військових», — сказав О. Турчинов, додавши, що дуже високий відсоток серед військових — контрактники, які мешкають на території Автономії із сім’ями.

Перед українськими військовими Міністерством оборони і Генеральним штабом поставлено чітке завдання: захищати свої кораблі та військові частини від нападників. «Там, де наші військові діють рішуче, відповідно до Конституції та військових статутів, всі провокації провалюються», — заявив він.

Голова Верховної Ради підкреслив, що влада робить усе для матеріально-технічного забезпечення військових частин.

«Ми розуміємо, як важко військовим. Але ми повинні вистояти і перемогти», — сказав О. Турчинов.

ЦИТАТА

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун:

 

«Світ спостерігає за нами, і історія розсудить: чи вчасно ми взяли на себе відповідальність, як діяли і як це відповідає фундаментальним принципам Хартії ООН».