Оксана Корпош (Виноградів Закарпатської області):


«Чи залишиться професійно-технічна освіта в Україні? Що робити молоді, яка не має можливості навчатися у вишах? Як їм отримати професію?».


Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ (на знімку):

 


— Припинення існування ПТУ позбавляє можливості наших громадян отримати робітничу професію. Це знищення дуже важливої складової розвитку ринку праці в Україні. Тому ми запропонували внести зміни до Закону «Про Державний бюджет» та до Бюджетного кодексу щодо фінансування професійно-технічної освіти. Їх парламент підтримав. Але завдяки зусиллям на той час міністра фінансів Наталії Яресько Президент фактично був змушений накласти на них вето. Він вніс свої зауваження. Я пропонуватиму повторне голосування і сподіваюся на підтримку народних депутатів. Після чого глава держави має підписати ці закони. Це питання ми повинні вирішити.


Але хочу звернутися до місцевої влади, яка завдяки профіциту держбюджету, а це майже 9,5 мільярда гривень, має відновити фінансування ПТУ. Ми не повинні знищувати цю систему. На наступний рік плануватимемо повернути профтехосвіту в систему державного управління. Інше питання, що співфінансування повинно відбуватися через державний бюджет, субвенції, місцевий бюджет, але взаємозв’язок із бізнесом теж має бути. ПТУ повинні розуміти, що їм потрібно перебудовуватися: де необхідно об’єднати училища або перепрофілювати їх, де провести диверсифікацію тощо. Це шлях назустріч одне одному.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання до народних депутатів, очільників парламентських комітетів, міністрів та керівників інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».