Як стимулювати розвиток альтернативних джерел енергії? Нині це питання часто лунає не лише у вітчизняному інформаційному просторі. Група народних депутатів на чолі з першим заступником голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександром Домбровським запропонувала свій підхід до розв’язання цієї проблеми у вигляді проекту змін до закону про теплопостачання.


Згідно з даними Європейського Союзу, енергія, вироблена з відновлювальних джерел, нині відіграє дедалі більшу роль у загальному енергетичному балансі, йдеться у пояснювальній записці, яка супроводжує законопроект. Нині цей показник сягає 15 відсотків. А в Україні частка відновлювальних джерел енергії у валовому кінцевому споживанні в 2014 році становила 4,23 відсотка. Однак цьогоріч, очікується, цей показник зросте.


Наша країна ще в 2010 році підписала протокол, згідно з яким приєдналася до договору про заснування енергетичного співтовариства. У жовтні 2012-го, нагадують народні депутати, ухвалено рішення ради міністрів цього об’єднання, яким кожна зі сторін зобов’язується ввести в дію закони, нормативно-правові та адміністративні положення, необхідні для виконання вимог директиви Європарламенту про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлювальних джерел. Так, Україна взяла на себе зобов’язання до 2020 року виробляти 11 відсотків енергії з відновлювальних джерел.


Нині найповільніші темпи зменшення споживання газу спостерігаються у секторі комунальної теплоенергетики, стверджують парламентарії. Основними стримуючими до заміщення факторами називають нерівні умови тарифоутворення для виробників тепла з газу та альтернативних джерел. Щоб виправити ситуацію, власне, й пропонується затвердити процедуру тарифного стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел.


Фахівці головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради висловили низку зауважень до подібної законодавчої ініціативи. Так само застереження лунали й під час засідання профільного комітету, на якому розглядали документ. Все ж парламентарії вирішили рекомендувати парламенту ухвалити проект змін у першому читанні за основу. «Підтримуючи цей нормативно-правовий акт, ми створюємо конкурентні умови для української гігакалорії тепла, яка виробляється з альтернативних джерел, — зауважив під час засідання О. Домбровський. — Наразі ми дотуємо і субсидуємо тепло з російського газу й не підтримуємо українського виробника».


Парламентарій наголосив, що основна мета, яку переслідують автори зазначених змін — передача органам місцевого самоврядування повноважень з формування тарифів та ліцензування господарської діяльності у сфері виробництва, транспортування і постачання теплової енергії з альтернативних джерел. Йдеться також про встановлення тарифів на теплову енергію з відновлюваних джерел, на рівні 90 відсотків від діючого тарифу на тепло з газу. Мовляв, це дозволить запустити «ефект економічного мультиплікатора»: створить сприятливі умови для залучення іноземних та вітчизняних інвестицій, скоротить імпорт газу, знизить собівартість теплової енергії на тарифи для кінцевих споживачів, збільшить кількість нових робочих місць до 20 тисяч.


До того, як запропоновані зміни отримають зелене світло в парламенті, їх пропонують обговорити із залученням громадськості. Для цього проект закону мають намір розмістити на офіційному сайті.

 

Цифри

 

Протягом 2015 року населенням, теплокомуненерго та бюджетними установами спожито 17,7 мільярда метрів кубічних газу. За аналогічний період 2014 року — 21,1 мільярда, а в 2013-му — 23,4 мільярда метрів кубічних блакитного палива.