Ось уже другий рік поспіль напередодні річниці завершення Другої світової війни до низки протистоянь на лінії Варшава—Москва додається питання «вовків Путіна». Йдеться про учасників націоналістичного клубу «Нічні вовки», відомих своїми заслугами перед Кремлем, які облюбували собі маршрут місцями «бойової слави визволителів» під назвою «Дороги перемоги». Рейд кількох десятків байкерів країнами Центрально-Східної і Західної Європи за маршрутом Москва—Берлін, частина якого пролягає також територією Польщі, на переконання експертів, носить вочевидь пропагандистський характер, про що свідчить хоча б радянська атрибутика, яку широко використовують «байко-друзі Путіна».


У ноті Міністерства закордонних справ Польщі Москву заздалегідь повідомили про «відсутність згоди компетентних органів влади РП на в’їзд (перша заборона була видана 2015 року) на територію Польщі учасників групи «Російські мотоциклісти». Заборону мотивували інтересами «забезпечення громадського порядку». В роз’ясненні МЗС РП принагідно нагадали про «дезінформаційну кампанію Кремля щодо реалізації Варшавою двосторонньої угоди про могили та місця пам’яті, що має на меті дискредитацію польського уряду».


Російське зовнішньополітичне відомство у боргу не залишилося і вручило польському послу в Москві ноту з «рішучим протестом», де позбавлення групи російських громадян можливості вшанувати пам’ять радянських солдатів, котрі загинули, визволяючи Європу від фашизму, назвали «особливо цинічним жестом, зробленим із злими намірами, спрямованими на свідоме погіршення російсько-польських відносин». Не обійшлося і без погроз, що «за неминучі негативні наслідки такої викличної поведінки Варшави, особливо незадовго до святкування Дня перемоги, відповідальність ляже винятково на польську сторону». При цьому Кремль нагадав, що російська влада надала полякам максимальне сприяння під час проведення цьогорічних урочистостей в Смоленській області з нагоди 76-ї річниці розстрілу польських офіцерів у Катині та чергових роковин катастрофи президентського лайнера, що сталася 10 квітня 2010-го.


За інформацією прес-центру «Катинського рейду» (група польських байкерів, що організовує рейди пам’яті до Катині, яка виступила проти заборони в’їзду для «Нічних вовків»), цього року маршрут «вовків» територією Польщі мав пролягти через Тересполь, Варшаву, Вроцлав, Освенцім, із особливим акцентом на відвідання кладовищ радянських вояків та колишнього нацистського концтабору Аушвіц.


Попри заборону «вовки» марно спробували прорватися через білорусько-польський кордон. Але, за повідомленнями польських ЗМІ, кільком особам із євросоюзівськими паспортами (не в рамках організованої групи) таки вдалося в’їхати на польську територію. Вони пообіцяли відвідати всі «заплановані місця».


Експерти польського Бюро національної безпеки оцінили черговий «рейд вовків» як «демонстрацію сили» та «путінської пропаганди», що мав на меті «спровокувати поляків», викликавши у них нервову реакцію на організований в’їзд «друзів Путіна» та додаткове загострення внутрішньополітичної дискусії. Заборона організованого в’їзду «нічним вовкам» на територію Польщі була одностайно підтримана всіма польськими політичними силами, бо «напередодні липневого Варшавського саміту НАТО держава має бути рішучою», але водночас не робити з ціє теми головної медіа-новини. Слід віддати належне польським ЗМІ (і державним, і незалежним приватним), які чітко витримали саме такий виважений підхід у висвітленні «перипетій» путінських «вовків».


Варшава.