Установка ЗРК «Бук», з якої збили малайзійський літак рейсу MH17, належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ЗС РФ. Про це йдеться в документі групи розслідувачів Bellіngcat, оприлюдненому 3 травня.


Команда Bellіngcat змогла повністю встановити бортовий номер. Вивчивши відмітні риси «Бука», який пересувався з Курська до кордону з Україною в колоні російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, вдалося виявити сім унікальних особливостей цієї установки: зокрема, пошкодження бокового щитка гусениці; відмінності котків (поєднання порожніх котків і котків зі спицями); вм’ятина на пластині в передній частині лівого борту; розташування кабелів, підключених до лафета пускового пристрою; білі позначки на обох бічних щитках гусениць; шрифт і відстань між цифрами; форма і розмір плям масла і кіптяви біля вихлопного отвору. «Поєднання всіх цих відмітних рис є унікальним набором характеристик і може вважатися достатнім для однозначної ідентифікації», — цитує дослідників «Європравда».


«Таким чином, 17 і 18 липня 2014 року на сході України було знято на фото і відео самохідну вогневу установку «Бук» під номером 332 російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що базується в районі міста Курськ. На одному з відео цей «Бук», який ми раніше позначали як «Бук 3х2», рухається в напрямку центру району, звідки, за оцінкою Ради з безпеки Нідерландів, було запущено ракету, що збила MH17», — йдеться в дослідженні Bellіngcat.


Крім того, доведено, що у жодного «Бука» української частини ППО, яка базувалася на сході України, немає котків зі спицями, як у «Бука» бойовиків. Також команда Bellіngcat не виявила жодного зображення українського «Бука» від 2014 року із залізничною відміткою «Н2200».