У середу в Сербії на 15 виборчих дільницях відбулися повторні дострокові парламентські вибори. Крім того, Республіканська виборча комісія (РВК) країни перевірила протоколи й перерахувала голоси з решти 99 дільниць. Таке безпрецедентне рішення РВК ухвалила після акції протесту, яку влаштували всі опозиційні партії, що брали участь у виборах 24 квітня, перед її будівлею у Белграді.

Демократична партія Сербії, Рух «Досить», коаліція «Двері-Демократична партія Сербії» і коаліція СДП-ЛДП-ССВ об’єдналися у своїй вимозі перерахування голосів через грубі порушення та впевненість, що їх просто обікрали.

 

У цьому опозиція прямо обвинуватила прем’єр-міністра Александра Вучича і його Сербську прогресивну партію (СПП), що перемогла на виборах. Наприклад, під час оголошення проміжних результатів голосування виявилося, що коаліції «Двері-Демократична партія Сербії», за яку проголосували 188 534 виборці, не вистачило всього одного голосу для входження до парламенту країни. «Вучич вчинив грубу крадіжку голосів на цих виборах і намагався привласнити своїй партії понад 200 000 голосів, відданих за опозиційні сили», — заявив один із лідерів коаліції «Двері-Демократична партія Сербії» Санда Рашкович. А лідер руху «Досить» Саша Радулович повідомив, що його прихильники сигналізували про виявлені у виборчих списках тисячі «мертвих душ» і безліч підроблених протоколів.


Тому в РВК Сербії не було іншого виходу, крім як оголосити повторні вибори на 15 виборчих дільницях і перерахувати голоси.


До часткових повторних виборів у середу було підраховано й оголошено результати на інших виборчих дільницях. За підсумками попередніх підрахунків, з великим відривом перемогла коаліція «Александар Вучич — Сербія перемагає», що згрупувалася навколо правлячої Сербської прогресивної партії (СПП), очолюваної Вучичем. Також у парламент пройшли Соціалістична, Сербська радикальна, Демократична партії, Рух «Досить» і коаліція Соціал-демократичної партії та соціал-демократів Воєводіни (СДП-ЛДП-ССВ). Коаліція «Двері-Демократична партія Сербії» набрала 4.999999999 відсотка.


«Цифра 4,999999999 назавжди ввійде в історію виборів і парламентаризму», — заявив один із лідерів коаліції «Двері-Демократична партія Сербії» Бошко Обрадович і висловив надію, що 4 травня на повторних виборах вона одержить один голос, якого не вистачало.


Ці парламентські вибори стали одинадцятими з дати введення у Сербії багатопартійної системи в 1990 році й сьомими достроковими.