Україна теж на порядку денному

 

Уже традиційно в дні «золотого тижня», коли сповільнюється ритм життя всередині країни, зростає міжнародна активність очільників Японії. Прем’єр-міністр Шіндзо Абе, як і передбачалося, цими днями здійснює турне країнами «великої сімки», уточнюючи позиції та питання, які розглядатимуться на травневому саміті лідерів країн G7 у місті Ісе-Сіме 26-27 травня.


У перші травневі дні Шіндзо Абе зустрівся з прем’єром Італії Маттео Ренці та президентом Франції Франсуа Олландом. Головними темами для переговорів стали пошук можливостей стимулювати світову економіку, протистояти терористичним викликам і міграційній кризі.


Відвідав Абе і Бельгію — країну, яка хоч і не входить до «сімки», але стала адміністративним центром Європи і нещодавно зазнала жорстоких терористичних атак. Очільник бельгійського уряду Шарль Мішель і прем’єр Японії говорили про запровадження нового формату двостороннього діалогу задля боротьби із тероризмом. І перша зустріч у рамках цього формату відбудеться вже нинішнього року.


Наступні адреси європейського турне японського прем’єра — Берлін та Лондон. А на зворотному шляху до Токіо Шіндзо Абе має намір зробити неофіційну зупинку в Сочі, де 6 травня передбачається його зустріч із Володимиром Путіним.


***


А тим часом у Японії засідали міністри енергетики країн «сімки». У спільній заяві вони закликали інвестувати в нові технології, пов’язані з відновлюваними джерелами енергії, в «зелену енергетику», що сприятиме успішній реалізації Паризької угоди зі скорочення викидів парникових газів.


Важливою темою зустрічі стала енергетична безпека України. «Ми вітаємо істотні реформи у сфері енергетичної політики України, зокрема в системі енергетичних тарифів газового сектору», — йдеться у підсумковій заяві міністрів енергетики G7. Керівники енерговідомств країн «сімки» пообіцяли й надалі надавати підтримку Україні «у питаннях постачання енергії». А в контексті «кризи між Україною та Росією» міністри зазначили, що питання енергетики не повинне використовуватися ні як метод політичного примусу, ні як загроза енергетичній безпеці країни».


Токіо.