У Житомирі освячено новозбудований Свято-Георгіївський ставропігійний храм, споруджений стараннями грузинської громади. Він унікальний, оскільки є першим в Україні храмом, побудованим в грузинському архітектурному стилі. Чин освячення звершив святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Під час богослужіння співав хор Свято-Михайлівського кафедрального собору Житомира та грузинський чоловічий хор, який прибув на свято з Тбілісі.

 

Фото з сайту http://www.cerkva.info.

 

За старання у будівництві храму святійший патріарх Філарет відзначив орденами святого Юрія Переможця мецената, головного благодійника храму Годердзі КВАРАЦХЕЛІА та його помічника Димитрія ЧАКУА. Настоятель храму архімандрит Кіріон (ІНАСАРІДЗЕ) подякував патріарху Філарету за освячення храму, а також за те, що грузинська парафія міста Житомира є під духовною опікою Його Святості і перебуває в лоні УПЦ Київського патріархату.

 

Під час освячення зазначалося, що святиня ще більше зміцнить україно-грузинські відносини, бо в ній спільно, єдиним серцем, молитимуться православні українці та грузини. Храм споруджено за два роки. Житомирський підприємець Годердзі Кварацхеліа каже, що зробити це мріяв давно, а початок російської агресії прискорив прийняття такого рішення. Меценат зазначив: під час будівництва не використовували гіпсокартон чи пластик, тож, як і давні грузинські храми, все збудовано на віки, щоб служило наступним поколінням.

 

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Житомир.

 

Голос України