Уряд установив з 1 травня нову ціну на газ для населення. Тепер упродовж року (незалежно від опалювального періоду) побутові споживачі сплачуватимуть єдину ціну -- 6,789 гривні за 1 куб. м газу. Це, вважають урядовці, наблизить український газовий ринок до європейських стандартів. Але, наблизивши ціну до рівня імпортної, уряд спрямує ці кошти не до компаній, які займаються обслуговуванням споживачів, ремонтом труб та ліквідацією аварійних витоків газу, а до компанії-монополіста НАК "Нафтогаз України".

 

Із 6,789 гривні, сплачених споживачами за 1 куб. м газу, НАК "Нафтогаз України" отримуватиме 4,95 гривні, тоді як частка компанії, що транспортує газ, становитиме лише 10,1 відсотка. Тобто ПАТ "Рівнегаз" із вартості 1 кубометра газу отримуватиме лише 73 копійки. І за ці кошти підприємство має утримувати в робочому стані всю газотранспортну мережу області, забезпечувати виконання аварійних робіт, встановлювати безплатні лічильники та виплачувати зарплату працівникам. Тим часом у країнах Євросоюзу транспортна складова в середньому становить 26 відсотків.

 

-- За вартістю газу ми наближаємося до ЄС, а щодо витрат на інфраструктуру дуже відстаємо від нього. Це призводить до недофінансування робіт із модернізації і ремонту газових мереж. Так, щорічно зменшується кількість коштів на утримання газотранспортної мережі Рівненщини. Як наслідок, зношеність газових труб, збільшення втрат газу, а відтак -- ризик виникнення аварійних ситуацій, -- каже перший заступник голови правління ПАТ "Рівнегаз" Віктор ОСНИЦЬКИЙ. -- Відповідно, споживачі сплачуватимуть європейську ціну за газ, отримуючи послуги газопостачання далеко не європейського рівня. Адже наявний на сьогодні обсяг інвестицій ПАТ "Рівнегаз" вдвічі менший оптимальної потреби. Для повної реконструкції, заміни та модернізації системи газопостачання Рівненщини у відповідності з рекомендованим терміном експлуатації необхідно понад 70 мільйонів гривень щорічно (без урахування інфляції і курсових різниць). Натомість у 2016-му ПАТ "Рівнегаз" зможе інвестувати у газові мережі Рівненщини 32,3 мільйона гривень. У подальшій перспективі недофінансування газотранспортної і газопостачальної галузі поставить під загрозу безперебійність і безаварійність постачання природного газу.

 

Вікторія ЛЕВЧУК,

фахівець із зв`язків з громадськістю та пресою
ПАТ "Рівнегаз".

 

Рівненська область.

 

Голос України