Братську могилу солдатів Другої світової на стихійному звалищі виявили пошуковці Херсонщини. На околиці села Червоний Чабан Каланчацького району області місцеві жителі копали яму для господарських потреб. І на глибині у півметра виявили людські рештки. Зрозумівши з їхнього вигляду, що кістки лежать у землі вже не одне десятиріччя, селяни повідомили про сумну знахідку активістів пошукової групи "Херсон" військово-історичного клубу "Каховка". Ті провели на місці розкопки і справді знайшли рештки шістьох радянських воїнів. Але їх поховання виявилося незвичайним.

 

-- Усі загиблі були вдягнені лише у галіфе, які носили у 1941--1945 роках солдати Червоної армії. Це вдалося визначити по кістяних ґудзиках характерної форми та кольору. Жодних інших предметів обмундирування, зброї чи амуніції при них не знайшлося. Поруч надибали хіба кілька гільз від ППШ та гвинтівки Мосіна -- можливо, похованню передував прощальний салют. Вочевидь, селяни випадково знайшли так зване шпитальне поховання бійців, котрі померли від ран у пересувному медсанбаті, -- зазначив керівник групи "Херсон" ВІК "Каховка" Сергій МИНКІН. -- Жодну особу військовослужбовців не вдалося встановити, оскільки ніяких медальйонів на рештках не було. І таких безіменних поховань по всій Херсонщині є чимало.

 

Рештки загиблих дбайливо зібрали. Бійців, котрі так і залишилися невідомими, хочуть урочисто перепоховати у листопаді нинішнього року -- саме на день визволення села Червоний Чабан від німецько-фашистських окупантів.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України