У країні стартувала основна сесія Зовнішнього незалежного оцінювання

 

Учора наші абітурієнти писали ЗНО з української мови й літератури, яке цього року поєднали з державною підсумковою атестацією у школі. Тестування із солов'їної -- наймасовіше. ЗНО із цієї дисципліни обов'язкове для вступу до українських вишів, тож його складали близько 267 тис. абітурієнтів у 1100 пунктах тестування по всій країні. Процес забезпечували 43,5 тисячі вчителів. Ще один тест за принципом "два в одному" абітурієнти писатимуть наступного тижня -- або з математики, або з історії, на вибір вступника.

 

"Тримай за мене кулачки!" -- одинадцятикласниця Тетяна благально дивиться на схвильованого тата, який приїхав підтримати доньку.

 

У святково одягненій юрбі легко впізнати цьогорічних випускників: їх до пунктів тестування довозили здебільшого централізовано, у супроводі вчителів. Столичні абітурієнти, які мали пройти тестування у Введенській гімназії на Подолі, несподівано для себе зустріли в холі міністра освіти і науки Лілію ГРИНЕВИЧ, яка побажала їм успішно пройти цей важливий етап свого життя.

 

Тест пишуть три години. Заздалегідь ніхто не знає, в яку аудиторію йому йти. В одному класі можуть розмістити не більше 15 дітей. За партою сидять по одному, на ній -- нічого зайвого. Лише ручки, зошит із завданнями, бланк для відповідей, сертифікат ЗНО та паспорт. З їстівного -- вода у прозорій пляшці без етикетки. Навіть плитку шоколаду покласти в куточку не можна: траплялись випадки, коли винахідливі незнайка намагалися гарячою ручкою написати на ній шпаргалку -- здається, цитати з Шевченка. З тих самих міркувань пляшка мінералки має бути без етикетки -- щоб не спокушати інших поціновувачів класики розмістити там підказку. Мобільні телефони і взагалі будь-які гаджети -- під особливо суворою забороною. Для тих, хто звик звіряти за ними час і не має годинника, викладач-інструктор періодично підходить до класної дошки і пише години та хвилини крейдою.

 

Для журналістів, які пам'ятають торішній скандал довкола колишнього керівництва Українського центру оцінювання якості освіти, коли Генпрокуратура і МВС виявили факти "домальовування" балів деяким абітурієнтам, міністр освіти пояснила: за сприяння USAID в МОН і в УЦОЯО вжито заходів для запобігання таким зловживанням та забезпечення додаткового комплексного захисту бази даних.

 

Частину сертифікаційних робіт абітурієнтів перевіряють комп'ютери, а так звані відкриті завдання -- екзаменатори з іншої області. Причому імена авторів робіт їм невідомі.

 

Свої оцінки з солов'їної учасники основної сесії тестування дізнаються наприкінці травня. А правильні відповіді на ЗНО з української мови й літератури оприлюднять на сайті УЦОЯО вже сьогодніу п'ятницю.

 

Разом з одинадцятикласниками зовнішнє незалежне оцінювання проходять і випускники минулих років. Деякі з них уже навчаються у вишах, інші лише мріють про студентський квиток. Як розповіли вступники, в окремих престижних навчальних закладах абітурієнтів, які торік не добрали кілька омріяних балів, щоб потрапити на бюджетні місця, і були зараховані на контракт, цього року можуть перевести на бюджет --- на другий курс. Якщо вони ще раз складуть ЗНО і ще раз вступлять до того самого вишу. Але така історія -- не правило, а виняток.

 

Лілія Гриневич нагадала: щоб полегшити доступ до української вищої освіти мешканцям тимчасово непідконтрольних нам територій Донбасу, їм нададуть змогу вступати на вибір або через ЗНО, або за результатами вступних іспитів в університетах. Щоправда, без тестів вони зможуть потрапити лише у переселені з окупованих територій виші або у розташовані у підконтрольних нашій владі районах Луганщини й Донеччини. Перелік таких закладів визначатимуть окремо.

 

Та найцікавішою і майже сенсаційною була інша новина: нині, за словами міністра, розглядається питання про продовження терміну дії сертифікату ЗНО до двох-трьох років. Як повідомила Лілія Гриневич, МОН і УЦОЯО домовилися щодо відповідного плану дій -- "щоб ми змогли прийти до методики складання тестів, яка дасть змогу забезпечити таку тривалість дії сертифікату". Комусь і тут пощастить бути першим. Цілком можливо, що документ "тривалого зберігання" отримають вступники поточного року.

 

Анна ЛУКАНСЬКА.

 

Голос України