Учора Конституційний Суд України оприлюднив рішення у справі за конституційним поданням виконуючого обов’язки Президента України, Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова щодо відповідності Конституції України Постанови Верховної Ради АРК «Про декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим і міста Севастополь» від 11 березня 2014 року.
Приймаючи рішення, КСУ керувався тим, що Автономна Республіка Крим є невід’ємною складовою частиною України і відповідно до повноважень, визначених Конституцією, не може вирішувати питання, які пов’язані з територіальним устроєм, конституційним ладом та державним суверенітетом.
Право народів на самовизначення, згідно із загальновизнаними принципами міжнародного права, не може заохочувати дії щодо підриву територіальної цілісності або політичної єдності суверенних держав, однією з яких є Україна. Крім того, Конституція України не передбачає права окремої частини громадян України на одностороннє самовизначення, в результаті якого відбудеться територіальна зміна України, як унітарної держави. Такі зміни можливі лише за результатами всеукраїнського референдуму.
Виходячи з наведеного вище, суд прийняв рішення визнати неконституційною Постанову Верховної Ради АРК «Про декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим і міста Севастополь» від 11 березня 2014 року.