Розв’язано проблему виділення компенсації мешканцям будинку №17 кварталу Східний в Лисичанську, розбитого під час бойових дій. 23 липня 2014 року в дев’ятиповерхівці від влучення снаряда почалася пожежа. Будинок на 108 квартир горів три дні, від перегріву обвалилися перекриття, без даху над головою залишилося понад 70 родин. За висновком експертизи, будинок відновленню не підлягає. Увесь цей час люди зверталися в різні інстанції, але проблему виплати компенсацій за зруйноване житло держава не розв’язувала. Кошти для компенсації виділила ЛОВЦА з розрахунку 5 261 грн. за 1 кв. м загальної площі квартири. 29 млн. 800 тис. грн. для цієї мети до Лисичанська вже «зайшли».

 

Нині робоча група, до складу якої входять фахівці суміжних служб — БТІ, відділу з приватизації житла, УЖКГ, реєстраційної служби, відділу у справах дітей, юристи — розробляють механізм з виплати грошей. Паралельно влада переймається іншою проблемою — демонтажем зруйнованого будинку й визначенням місця поховання будівельних відходів. Під час переговорів із власниками полігонів оберуть оптимальний варіант, оскільки основна стаття витрат при демонтажі — транспортні видатки. «Складно сказати, скільки коштуватиме демонтаж, усе залежить від проекту, але однозначно це мільйони гривень, — повідомив заступник міського голови Лисичанська Андрій Шальнєв. — Міська рада на минулій сесії виділила 250 тис. грн. на розробку проекту демонтажу. Гадаю, у цю суму ми вкладемося». За його словами, найближчим часом буде виконано проектні роботи, а терміни самого демонтажу залежать від надходження коштів.


Із проектом з демонтажу Лисичанська міськрада через ЛОВЦА планує звернутися до КМУ із проханням про виділення фінансування.

 

Розбита багатоповерхівка.


Фото автора.