Після підписання політичної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом Україна повністю виходить зі сфери політичного впливу Росії. Про це під час прес-конференції заявив член Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Іван Кириленко.

За його словами, політична частина означає імплементацію правових, демократичних, соціально-культурних цінностей Європи, а також військово-технічного співробітництва. Крім того, в Угоді йдеться про повагу територіальної цілісності та суверенітету, непорушність кордонів. «Політична угода означає, що ми йдемо в єдиний європейський політико-правовий простір. Хотілося, щоб це було і євроатлантичне співробітництво, але про це мова не йде. Головний інструмент і механізм в політичному плані — консультації, які будуть посилені», — зазначив парламентарій.

І. Кириленко прогнозує, що економічну частину підпишуть після виборів Президента. «Те, що Євросоюз односторонньо пішов на пом’якшення багатьох умов договору про Зону вільної торгівлі, є винятком. Зокрема, ЄС скоротив 91,8% ввізних мит на наші товари, тоді як Україна для ЄС — 82,6% мит. Для решти товарів буде встановлено перехідний період. Приміром, спеціальний захисний режим на імпортовані з Європи легкові автомобілі Україна застосовуватиме протягом 15 років», — розповів народний обранець.

Під час створення Зони вільної торгівлі, зауважив І. Кириленко, найбільш втрачає машинобудівна галузь, продукція якої в основному затребувана на ринках Митного союзу. «Це третина нашого промислового експорту. В цьому є програш, але і шанс. Коли ж займемося модернізацією машинобудування?» — запитав він. За його словами, ЄС скасує 81,3% мит на сільськогосподарську продукцію, тоді як Україна всього 35,2%. До решти товарів запроваджуються перехідні періоди тривалістю від одного до семи років. На 9,8% часткова лібералізація та 3% — безмитні тарифні квоти. Ці показники означають, що в особливо чутливих секторах поглиблена та всеохоплююча ЗВТ дає нашим виробникам більше часу для адаптації до конкурентнішого середовища, водночас пропонуючи споживачам більший вибір продуктів за нижчими цінами.

Народний обранець повідомив, що Європа відмовилась від ГМО на законодавчому рівні. ЄС нині споживає 46% екологічних продуктів, але сам виробляє лише 5—10%. Землі Європи захімізовані. Тому там екологічно шкідливі виробництва починають зникати. Україна не має таких захімізованих земель. Ми за два-три роки можемо їх вичистити, і поставляти на європейський ринок органічно чисту продукцію. Це наша величезна перспектива.

Крім того, парламентарій підкреслив, що лібералізація візового режиму потребує введення біометричних паспортів та відсутність на правовому рівні дискримінації. «Згідно з Конституцією у нас не може бути жодної дискримінації, але ж вимагають окреме законодавство. Сподіваюсь, що в цьому питанні ЄС піде на пом’якшення, зважаючи, що в суспільстві неоднозначна реакція, і поставиться до нас з розумінням», — сказав народний депутат. За даними І. Кириленка, тільки 12% українців побували в ЄС, із них більше половини — лише один раз. Тому політикам потрібно пояснювати людям що таке європейські цінності.