У питанні призначення проміжних виборів народних депутатів в одномандатних округах ЦВК діятиме відповідно до закону про вибори народних депутатів. Про це йдеться в заяві Центральної виборчої комісії, поширеній відділом взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.


Із такою заявою комісія виступила у зв’язку з розповсюдженим повідомленням Комітету виборців України: «Центральна виборча комісія порушила закон «Про вибори народних депутатів України», не призначивши проміжні вибори в одномандатних округах №151 та №85 у визначений термін». Активісти нагадали, що ЦВК мала призначити проміжні вибори в одномандатних округах протягом 10 днів відтоді, як депутати, обрані в цих округах, були позбавлені повноважень.


Зазначене твердження, наголошують у ЦВК, з одного боку, є абсолютно необґрунтованим, а з другого — в черговий раз свідчить про складність окремих норм закону, і зауважують: «Постанови Верховної Ради України від 14 квітня 2016 року про дострокове припинення повноважень народних депутатів Ігоря Насалика та Тараса Кутового надійшли до комісії лише 25 квітня 2016 року, коли встановлений частиною шостою статті 16 Закону десятиденний строк для призначення проміжних виборів вже сплив. Таким чином, прийняття рішення про призначення проміжних виборів народних депутатів у десятиденний строк з дня дострокового припинення їх повноважень було унеможливлено об’єктивно».


У ЦВК сподіваються також, що громадські організації, які опікуються виборчою проблематикою, в майбутньому утримуватимуться від поширення необґрунтованих заяв та інших матеріалів, які є результатом помилкового розуміння чинного виборчого законодавства, містять абсолютно безпідставні звинувачення на адресу комісії, а також уводять в оману суб’єктів майбутніх виборчих процесів.


Вл. інф.