Обговорювали під час третього засідання парламентського комітету асоціації

 

 

У Брюсселі під спільним головуванням першого заступника очільника Верховної Ради Ірини Геращенко (на знімку)  та депутата Європарламенту Андрея Плєнковіча відбулось третє засідання парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС (ПКА). У ньому взяли участь народні депутати — члени української частини ПКА, депутати Європарламенту, представники нашого уряду та Європейської комісії.

 


На правильному шляху реформ


Учасники зібрання обговорили актуальні питання порядку денного, обмінялися думками з приводу політичної ситуації в нашій країні, торкнулися безпекової та гуманітарної теми на сході й у Криму. Говорили також про виконання Мінських домовленостей, стан імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, початок застосування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з січня цього року, зачепили питання перспектив запровадження безвізового режиму вже цьогоріч, здійснення реформ та низки інших питань секторального співробітництва.


У рамках засідання відбувся також публічний захід, присвячений 30-й річниці Чорнобильської трагедії. У ньому взяли участь представники державного підприємства національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» та громадських організацій, які переймаються питаннями ядерної безпеки.


Нашу країну привітали з новопризначеним урядом та висловили сподівання, що він продовжуватиме проєвропейський курс держави. Зокрема, відзначено появу посади віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, яку обійняла колишній член ПКА Іванна Климпуш-Цинцадзе. Ми, зі свого боку, поінформували європейських партнерів про здійснення реформ в Україні, зокрема, конституційної, судової та виборчої, а також про заходи, спрямовані на боротьбу з корупцією і удосконалення системи державного управління.


Нове законодавство потребує належної імплементації


Представники Європарламенту позитивно оцінили запровадження реформ в нашій країні. Зокрема, прийняття змін до Конституції в частині децентралізації влади. Водночас наголошувалося на необхідності завершити цей процес. Також відзначили наші кроки до створення належного законодавчого та інституційного підґрунтя для боротьби з корупцією, підкресливши необхідність належної імплементації прийнятого законодавства.


Одним із ключових питань обговорення стала ситуація на Донбасі та гуманітарна криза, як наслідок військової агресії Російської Федерації проти України та окупації Криму. Сторони висловили спільну позицію щодо необхідності повного і беззастережного виконання Росією зобов’язань у рамках Мінських домовленостей. Зокрема, тривалого і всеосяжного припинення вогню, верифікованої і суттєвої демілітаризації Донбасу, забезпечення вільного і безпечного доступу спостерігачів ОБСЄ до всіх неконтрольованих територій, повноцінного моніторингу непідконтрольної частини кордону. Зійшлися також на думці з приводу повної демілітаризації під ефективним міжнародним контролем, виведення всіх іноземних військ, роззброєння незаконних збройних формувань з паралельним наданням амністії, обміну всіма заручниками та незаконно утримуваними особами, першочергового вирішення питання стосовно Надії Савченко.


У цьому контексті члени парламентського комітету асоціації констатували необхідність збереження санкційного режиму до Російської Федерації до повного та беззастережного дотримання нею Мінських домовленостей та відновлення територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів.


За підсумками третього засідання ПКА прийнято заключну заяву та рекомендації.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.