Чиновників зобов’яжуть обстоювати суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України

 

Присягу держслужбовця, яку складають усі чиновники при прийомі на роботу до органів влади, хочуть змінити: нещодавно у Верховній Раді зареєстровано законопроект, що передбачає змінити текст присяги держслужбовця, включивши до нього словосполучення про суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України.


Автор законопроекту № 4515 — про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо внесення змін до тексту присяги) — народний депутат України із фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Бублик сподівається, що новий текст присяги держслужбовця захищатиме національні інтереси та цілісність України.


«Усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити Українському народові, дотримуватися Конституції та законів України, втілювати їх у життя, поважати та охороняти права, свободи і законні інтереси людини і громадянина, честь держави, відстоювати суверенітет, Незалежність і територіальну цілісність України, з гідністю нести високе звання державного службовця, дотримуватися норм професійної етики та сумлінно виконувати свої обов’язки», — такий, згідно із законопроектом, новий текст присяги держслужбовців у нашій державі.


«Потреба у цьому назріла у зв’язку з поширенням проявів сепаратизму на території України з боку держслужбовців, дії яких спрямовані на порушення територіальної цілісності нашої держави під час прямої агресії Російської Федерації проти України в Автономній Республіці Крим та на Донбасі, — зауважує Юрій Бублик. — Відтепер законом буде захищено національні інтереси, цілісність України, державний суверенітет. А також будуть вжиті заходи впливу на держслужбовців, які пропагують ідеї сепаратизму».


Як стверджує автор законопроекту, прийняття законопроекту не потребує внесення змін до інших законів та не потребує додаткових витрат державних коштів. «Прийняття запропонованих змін уможливить забезпечення територіальної цілісності Української держави, непорушність державних кордонів та сприятиме припиненню можливих випадків сепаратизму серед державних службовців», — сподівається Ю. Бублик.


Державні службовці при прийнятті на роботу мають складати присягу відповідно до Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року. Але в тексті присяги держслужбовця нічого не сказано про обстоювання суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України. Тоді як словосполучення щодо суверенітету та незалежності наявні у присягах Президента України (ст. 104 Конституції України), народних депутатів (ст. 79 Конституції), членів Кабінету Міністрів України (ст. 10 ЗУ «Про Кабінет Міністрів України») та військовослужбовців Збройних Сил України (ч. 1 ЗУ «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України»), що є цілком природно, виходячи з важливості їх повноважень та статусу. Слова — «вірність Україні», «Український народ», «Конституція України», «закони України» та «суверенітет, незалежність та територіальна цілісність України» — також є у присягах працівників правоохоронних органів. Відтак, як ідеться у пояснювальній записці до законопроекту, начебто виходить, що державні службовці не повинні обстоювати суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України. І цю прогалину хочуть виправити.


Втім, головне питання — не лише зміст та слова присяги державних чиновників, а чи будуть її дотримуватися та як. Адже ніхто при вступі на високі посади не присягав ані красти, ані вплітатися у корупційні схеми, ані лобіювати чиїсь інтереси, а то й навіть служити чужій державі... А тепер не знаємо, як це побороти у всіх гілках влади — і в законодавчій, і виконавчій, і судовій. Згадаймо, скільки представників місцевих органів влади на Донбасі та в Криму перейшли на бік сепаратистів у 2014-му, скільки суддів нещодавно було звільнено парламентом із посад за порушення присяги судді... Та й чи всі депутати справді захищають інтереси народу та держави?