Учора в Україні розпочався весняний призов на строкову службу. Він триватиме до кінця червня. За цей час до лав ЗСУ та інших військових формувань планують призвати 16 615 осіб, з яких 8 тисяч — до Збройних Сил України, 4 — до Держприкордонслужби. Виконати свій громадянський обов’язок повинні українці, яким до дня відправлення до військових частин виповнилося 20 років, а також ті, хто не досяг 27-річного віку й не має права на звільнення від строкової служби.

 

Відповідно до постанови Кабміну, новобранцям виплатять матеріальну допомогу в розмірі двох мінімальних заробітних плат (2900 грн.). Фінансування виділено бюджетом Міноборони. Призовники з вищою освітою служитимуть рік, без — півтора року. При цьому вони опановуватимуть військову справу за межами зони АТО.


І якщо новобранці з військкоматів цими днями лише вирушають до навчальних центрів, то на тренувальній базі «АТЕК» полку «Азов» курси молодого бійця тривають перманентно. Лише новоприбулих тут називають рекрутами, та й саму їх підготовку побудовано з урахуванням міжнародного військового досвіду, адаптованого до наших «донбаських» реалій.


За заняттями рекрутів спостерігаємо разом з Ванею (позивний «Грач»). Він — людина нової формації, далекої від бюрократичної системи. Попри молодий вік, у Івана солідний військовий досвід під прапором «Азова» у комбінації з умінням організації власного бізнесу (у мирному житті). А ще — чітке бачення того, яким має бути сучасне українське військове формування, щоб професійно захищати свою країну. Тому «Грач» — головний на базі.


«У нас своя система рекрутингу. Є сайти — один загальний, один — з мобілізації. Поширюємо інформацію про набір охочих служити в «Азові». До нас приходять люди, і ми проводимо відбір. Спочатку обов’язкове інтерв’ю, щоб зрозуміти мотивацію кандидата. І вже на цьому етапі починається відсіювання, — пояснює співрозмовник. — Потім протягом трьох місяців рекрути проходять курс молодого бійця (КМБ). Фіксуються їхні досягнення, виставляються бали. По суті — внутрішній іспит «Азов-Спатак». Ті, хто пройшов до кінця, підписують контракт і стають нацгвардійцями».


З лютого минулого року майже тисяча осіб пройшли такий відбір. Але до кінця КМБ доходить один із трьох. З самого початку метою була не кількість рекрутів, а якість бійців.

 


Тут, на навчально-тренувальній базі полку «Азов», відкрито першу в Україні школу сержантів. Нині у ній проходять навчання за стандартами армій НАТО з посиленою фізичною й психологічною підготовкою півсотні військовослужбовців-«азовців» (на знімку).


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.