У Полтаві вибухівкою пошкодили постамент пам’ятника видатному гетьману

 

Сталося це 4 травня приблизно о третій годині ночі, тобто за три дні до офіційного відкриття пам’ятника на Соборному майдані. Мешканці сусідніх будинків чули вибух. Оскільки видимих руйнувань чи пошкоджень скульптури й постаменту було не помітно, то до поліції полтавчани звернулися вже пообіді, тобто більш як через півдоби...

 

 

 

 

На місце події виїхала слідчо-оперативна група. Правоохоронці констатували, що «з тильного боку монумента є ознаки пошкодження — нашарування кіптяви та відкол шматка граніту» (на знімку). При цьому поруч знайшли металеві осколки вибухівки. Кримінальне провадження відкрито за статтею, що передбачає відповідальність за умисне пошкодження майна. Слідчі та експерти продовжують з’ясовувати всі обставини вибуху й водночас шукають зловмисника чи зловмисників.


Ініціатор збору коштів на пам’ятник народний депутат попередніх скликань парламенту Микола Кульчинський назвав вчинене «актом вандалізму, скоєним ворогами України». Їм встановлення пам’ятника Мазепі, котрий першим виступив проти поневолення Росією (та ще й в «городе славы русского оружия»), звісно, стоїть кісткою в горлі. Вони засвідчують це і під час чергової хвилі антимазепинського шабашу в Інтернеті, у тому числі з погрозами підірвати бронзового Мазепу.


Не зайве нагадати, що спочатку пам’ятник планували відкрити 5 травня. Потім історичну дату організатори масштабних урочистостей «посунули» на два дні у зв’язку з робочим графіком Президента. Отже, «напад» на гетьмана показово вчинили фактично напередодні визначеного раніше візиту глави держави до Полтави.


Якби пам’ятник хотіли підірвати, власне, знищити, це за відсутності його охорони «спецам» зробити було б неважко (згадаймо інспіровану спецслужбами сусідньої держави «війну» з монументами Степану Бандері та воїнам УПА на Галичині). Однак далеко не найпотужнішу вибухівку «націлювали» не на скульптуру гетьмана, а на постамент у тому місці, де він «підперезаний» своєрідним бронзовим поясом із зображенням герба Івана Мазепи.

Тож для організаторів цього брудного дійства важливим був не стільки факт вибуху, скільки резонанс...


До речі, у серпні 2014 року, за лічені дні до свята Незалежності, невідомий зловмисник також уночі підпалив дерев’яний хрест, який засвідчував місце встановлення пам’ятника видатному гетьману на Соборному майдані.

Тоді охоронець розташованого поруч ресторану помітив палія, але той утік.


Та, попри біснування своїх ворогів, Мазепа через понад три століття повернувся до Полтави і в омріяну ним незалежну Україну назавжди.

Полтава.


Фото автора.