В Україні починається економічне зростання, і воно триватиме, якщо продовжуватимуться реформи, заявив співголова Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні Лєшек Бальцерович під час вчорашнього брифінгу. І також наголосив, що нашій державі вдалося уникнути бюджетної катастрофи. На його думку, завдячувати в цьому слід політиці  влади.


Крім того, він акцентував увагу на тому, що Україна вже не залежить від імпорту газу від «Газпрому». «Кілька років тому, наскільки я пам’ятаю, це було понад 40 млрд. куб. м. У цьому році — нуль. Це рекорд Європи з диверсифікації. Ніякої іншої такої країни немає. По-друге, настає і прискорюється процес диверсифікації експорту, частково через російські санкції та більш тісні контакти з європейським співтовариством. Тепер найголовніший партнер для України з експорту — Європа», — пояснив реформатор.


Співголова Групи стратегічних радників окреслив цілі для України, які, на його думку, є головними: зміцнення стабільності фінансів, бюджету, банківської системи та економіки; реформи для покращення економічного зростання; утвердження законної держави (наприклад, боротьба з корупцією); розбудова країни, зокрема децентралізація.


За словами Бальцеровича, ведення бізнесу в Україні значно покращилося завдяки реформам, які відбулися протягом останнього часу і допомогли вистояти в умовах кризи.


У брифінгу також взяв участь співголова Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні Іван Міклош, який представив стратегічну групу радників для підтримки українських реформ. Як повідомив Міклош, до її складу ввійде не більше 15 осіб, серед яких будуть українські, польські та словацькі експерти. Він додав, що головна мета групи — поглиблення та прискорення необхідних для нашої держави перетворень.


«Я хочу сказати, що реформи — це сьогодні більше політична проблема, ніж технічна... Загроза майбутнього — це популізм. Популізм не пропонує рішень, а лише хоче використовувати важкі часи», — зазначив Міклош. На його думку, в уряді Гройсмана є розуміння необхідності здійснення реформ передусім для України, «а не тому, що МВФ сказав». Водночас він переконаний, що необхідно покращити комунікацію між урядом і громадянами, аби розповісти, для чого саме потрібні перетворення.