Повторне голосування на 15 виборчих дільницях Сербії, куди в середу мали прийти понад 19 тисяч виборців, визнано таким, що відбулося.


Головним питанням на ньому був казус із 4,999999999 відсотка, отриманими коаліцією «Двері — Демократична партія Сербії» на голосуванні 24 квітня. Нестача одного голосу для подолання 5-відсоткового бар’єра закривала для цієї проросійської коаліції двері до парламенту.


І ті, хто прийшов голосувати повторно, дружно ставили в бюлетенях позначку в квадратику «Двері — Демократична партія Сербії». У результаті вона набрала 5,03 відсотка голосів і отримала 13 із 250 місць у парламенті. І навіть випередила об’єднання Соціал-демократичної партії та соціал-демократів Воєводіни (СДП-ЛДП-ССВ), очолюване екс-президентом Борисом Тадичем, у якого залишилося 5,02 відсотка.


А загалом після підрахунку 99,99 відсотка бюлетенів до Скупщини пройшли сім політичних партій і коаліцій. Переможцем дострокових парламентських виборів із 48,25 відсотка голосів стала коаліція «Александр Вучич — Сербія перемагає», в основі якої — правляча Сербська прогресивна партія (СПП) прем’єр-міністра Вучича. Вона матиме 131 депутата в новому парламенті.


Офіційні результати парламентських виборів оголосять після закінчення усіх процедур із перерахування бюлетенів і розгляду поданих скарг. Буде розслідувано і випадок на одній з виборчих столичних дільниць, де в середу посварилися спостерігачі від різних партій. Голова виборчої комісії дільниці Новий Белград заявив, що там під час повторного голосування сталася не тільки перепалка між спостерігачами, а й крадіжка голосів, і зажадав втручання поліції.